Першопричина зростання цін в Україні – це постачальники продуктів підвищеного попиту. Про це написав у фейсбуці член Ради НБУ Віталій Шапран.
Хто винен у зростанні цін
«Дуже занепокоєний зростанням цін на продукти харчування, в умовах карантину це може стати проблемою не просто зростання інфляції, а проблемою яка носить соціальний характер. Сьогодні цілий день вивчав цю проблему, і хоча у FB найбільше дістається роздрібним мережам такі як Сільпо, АТБ та інші. Вимушений визнати, що вони як класичні посередники тут ні до чого. Першопричина зростання цін – це постачальники продуктів підвищеного попиту», — пише Шапран
Як зросли ціни з початку кризи
- Картопля – 52%
- Буряк – 55%
- Капуста – 80%
- Гречка – 35%
- Цукор – 9,0%
- Морква – 104%
- Цибуля – 109%.
Причина подорожчання
У свою чергу постачальники виправдовуються зростанням пошкоджених овочів, які в наслідок теплої зими зберігались у гірших умовах ніж звичайно та введенням термінових обмежень на експорт продуктів харчування з країн СНД.
Передісторія
-
Мережа супермаркетів «АТБ» заявила про підвищення цін на низку продуктів харчування і товари першої необхідності в умовах карантину, запровадженого в Україні у зв'язку з коронавірусом.
-
Компанія «АТБ-Маркет» пояснює підвищення цін на зазначені товари стрімким зростанням закупівельних цін від постачальників не тільки для торгової мережі «АТБ», але і для всіх операторів українського ринку роздрібної торгівлі.
-
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства кожні два дні буде робити огляд торговельних мереж на наявність там значущих продтоварів, а також стежити за цінами на них.