Із зовнішніми все зрозуміло — пару євро / долар на фоні новин по розповсюдженню коронавируса продовжує періодично лихоманити (на момент написання статті перебувала на позначці 1,082 долара за євро) і це опосередковано відбивається на курсі гривні щодо євро на нашому міжбанку і в обмінниках.

Складніше сьогодні з внутрішніми:

1) Покупці та продавці, як і раніше, погано визначаються з ціною валюти на торгах і при виході двох-трьох великих гравців одночасно — співвідношення попиту і пропозиції кардинально змінюється, що призводить до частих розворотів тренда протягом сесії;

2) Реальні потреби у валюті у імпортерів знижуються, тому що обсяги закордонної продукції, що завозиться — падають. Це зменшує тиск на курс з їх боку. Крім цього, вже починають «видихатися» і ті українські валютні позичальники, які гасили валютні кредити (як всередині країни, так і за зовнішніми позиками) на побоюваннях зростання курсу — у них все менше вільної гривні, а обсяг виторгу падає за рахунок карантину.

Тиждень карантину: яким буде курс долара далі (відео)

На цьому фоні в вигідному становищі залишаються тільки супермаркети, аптеки і виробники медичних товарів (масок, антисептиків і т.д.) — у них виручка та ціни тільки зростають. Всі інші — «в мінусах» і особливо закуповуватися валютою вже не можуть. Це теж працює на стабілізацію курсу гривні на міжбанку;

3) Експортери чекають надходжень основних сум відшкодувань ПДВ і тому притримують валюту до останнього, але мусять її поступово витрачати на фінансування поточних затрат.Тому до заходу основних сум відшкодувань — курсу гривні вони особливо не допомагають, але й не валять його;

4) Минулий аукціон з розміщення валютних ОВДП. Продали паперів на майже 802 млн доларів і 76 млн євро. І відтепер з одного боку — частково зайде «жива» валюта безпосередньо у бюджет (що не відіб'ється на курсі і міжбанку), але з іншого — багато в чому це перевкладання інвесторами і банками своїх гривневих ресурсів від погашень попередніх облігацій в валютні папери з виходом на міжбанк і купівлею валюти з подальшим її перерахуванням до бюджету. Виходи цієї частини гривні на ринок для купівлі валюти під сьогоднішні розрахунки за ОВДП — можуть додати тиску на курс протягом сесії.

Тому, як і вчора — нас сьогодні чекає досить середня активність імпортерів на фоні потенційних виходів покупців валютних ОВДП з метою купівлі за свої гривневі ресурси валюти під розрахунки у неї з Мінфіном України по аукціону.

 Оформити вклад у валюті і отримати бонус + 0,7% річних

Намагання покачати курс на таких перекосах з боку спекулянтів лише посиляться і при значних коливаннях на міжбанку попиту і пропозиції — НБУ виходитиме на торги з інтервенціями.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах 25 березня складуть до $ 320-390 млн при укладанні до 520-640 угод з коридором по долару у межах 27,75-28,15 гривен. Намагання підняти курс понад 28 гривень за долар триватимуть протягом всієї сесіі.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,20-28,00 і продаж 28,10-28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,50-28,05 гривень та продаж 28,10-28,20.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram