Реакція АМКУ

В АМКУ зазначають, що проводять ціновий моніторинг по всій території України і аналізують повідомлення.

«На сьогодні в деяких регіонах ми бачимо, що з початку березня ціни на гречану крупу зросли більш ніж на 50%, пшоно — на 24%, цукор — на 16%. Значне підвищення цін зафіксовано в деяких мережах та на овочі -майже на 60% подорожчала картопля, вдвічі піднялися ціни на цибулю і моркву», — зазначено в повідомленні.

Читайте також: Ліки від коронавірусу. АМКУ буде штрафувати за неправдиву рекламу

Для виявлення порушень законодавства про захист економічної конкуренції Комітет вимагає від харчових рітейлерів оперативно надавати повну інформацію про закупівельні та роздрібні ціни на крупи, хліб, цукор, борошно, найпопулярніші види м'яса, овочі.

Передісторія

  • Мережа супермаркетів «АТБ» заявила про підвищення цін на низку продуктів харчування і товари першої необхідності в умовах карантину, запровадженого в Україні у зв'язку з коронавірусом.

  • Компанія «АТБ-Маркет» пояснює підвищення цін на зазначені товари стрімким зростанням закупівельних цін від постачальників не тільки для торгової мережі «АТБ», але і для всіх операторів українського ринку роздрібної торгівлі.

  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства кожні два дні буде робити огляд торговельних мереж на наявність там значущих продтоварів, а також стежити за цінами на них.

  • В Україні карантин введено з 12 березня, з 17 березня посилено працюють тільки продуктові магазини, аптеки, АЗС; транспорт обмежений, кордони закриті.