Що кажуть у НБУ

За словами Рожкової, на сьогодні банки продовжують кредитувати бізнес, зокрема агропромисловий.

«Ми підготували цілий ряд кроків, які допоможуть мінімізувати податковий тиск на бізнес. Я кажу про пільговий режим обслуговування кредитів, або так звані кредитні канікули.

Нацбанк лише деталізує для банків ці правила, які стосуються населення, і поширить ці правила податкових канікул для бізнесу, який сьогодні повністю або частково припинив свою діяльність, втратив доходи», — сказала Рожкова.

Читайте також: Кредитні канікули і готівка в карантин. Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Що банки запропонують бізнесу

За словами заступника голови НБУ, на першому етапі банки повинні запропонувати бізнесу кредитні канікули на період карантину, а вже після його завершення спільно вирішити, як реструктуризувати нагромадилася за цей період заборгованість.

«Після того, як обмежувальні заходи скасують, бізнес разом з банками почне розглядати питання, як цю накопичену за період кредитних канікул заборгованість правильно реструктуризувати. Сьогодні або завтра ми приймемо це рішення правління. Це будуть універсальні принципи, які будуть поширюватися на всі банківські установи», — зазначила перший заступник голови НБУ.

Читайте також: Шість важливих питань про сплату ЄСВ ФОПами під час карантину

Рожкова також наголосила, що ці принципи мають рекомендаційний характер для банків, однак такими діями регулятор дає можливість зберегти клієнта, не втративши власний капітал.

За її словами, один з прийнятих Радою законів вже передбачає заборону банкам і фінансовим установам, які займаються кредитуванням, застосовувати штрафи та пені, а також підвищувати процентну ставку на період карантину.

Читайте також: У Кабміні обіцяють виплати всім, хто залишився без роботи через карантину

Як влада підтримає бізнес

ВР прийняла закон №3220 для підтримки малого та середнього бізнесу на час карантину. Він вводить податкові канікули з 1 березня по 30 квітня. Що це означає:

  • звільняє ФОПів від сплати ЄСВ, а також від земельного податку, податку на об'єкти нежитлової нерухомості, орендної плати за земельні ділянки;
  • забороняє перевірки господарської діяльності (крім групи з високим ступенем ризику) до 31 травня, а також документальні та фактичні перевірки податковою службою до 18 травня;
  • скасовує штрафи за порушення податкового законодавства, вчинені з 1 березня по 30 квітня.

Читайте також: Близько 700 тисяч українських підприємців зупинили роботу через карантин

Раніше повідомлялося

  • 23 березня президент Зеленський доручив Національному банку, Міністерству фінансів і Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства підготувати до кінця поточного тижня програму кредитних канікул для бізнесу.
  • 17 березня Рада на позачерговому засіданні прийняла закон про пом'якшення ряду вимог податкового законодавства з метою підтримати платників податків на час боротьби з поширенням в Україні коронавірусної інфекції.
  • 11 березня Кабмін запровадив в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.