З одного боку — покупці та продавці в складному становищі по самому курсоутворенню. Поступово знижуються обсяги імпорту із-за фактично перекритих кордонів та падіння ділової активності по всьому світу і це зменшує потребу у валюті у наших імпортерів. Але в той же час поки ще активні українські одержувачі валютних кредитів із-за кордону — вони побоюються зростання курсу та поспішають закрити свої валютні зобов'язання, що додає попиту на міжбанку з їхнього боку.

А у експортерів — як зниження обсягів надходжень валютної виручки (що їх звичайно лякає), так і боязнь продешевіти при здійсненні операцій на такому мінливому ринку.

Це все призводить до широких коридорів між «можливостями» за курсом покупців і «хотєлками» по ньому продавців. Тому наш міжбанк вступив у період широких коридорів по котируваннях. Особливо на початку дня — коли мало хто з них розуміє, що виставляти по курсу.

 Життя в карантині: Що діється з доларом і економікою

З іншого боку — міжнародний фактор, де ралі по парі євро / долар трохи знизило оберти, але практично всі ділові економічні індекси продовжують падати, незважаючи на всі намагання ФРС США, ЄЦБ та стимулюючі заходи інших центробанків. Та й статистика по коронавірусу поки лише зростає, що й відбивається на поведінці всіх ринків.

Деякий позитив пішов по Китаю, але він в основному за рахунок їх величезного внутрішнього ринку, а не за рахунок зовнішньої активності.

Все це опосередковано відбивається і на курсі гривні щодо долара та евро. Тому сьогодні основною проблемою для учасників міжбанку буде — визначиться з реальним станом справ та скласти об'єктивну ціну валютам.

На фоні хиткого ринку — диспропорції та перекоси попиту і пропозиції сьогодні продовжаться, що й буде призводити до періодичної зміни тренда на торгах протягом дня. Спекулятивне розгойдування міжбанку триватиме. Причому — в обидва боки.

Але дефіцит гривні у банків та клієнтів — буде стримувати апетити тих, хто бажає задирати котирування без обмежень. У разі істотних ралі по котируваннях гривні щодо долара — НБУ доведеться знову виходити на торги.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах у понеділок складуть до $ 320-390 млн при укладанні до 520- 640 угод з досить широким коридором по долару за рахунок нестикувань можливостей покупців і «хотелок» продавців у межах 27,60-28,25 гривень.

Процедура знаходження оптимально влаштовуючого продавців і покупців курсу на такому хиткому ринку — буде основним мотиватором для сьогоднішнього курсоутворення.

Як і в п'ятницю — в такій ситуації через велику волатильність котирувань міжбанку — курси готівкового ринку сьогодні знову будуть багаторазово змінюватися у більшості діючих обмінників У той же час — дефіцит готівкового долара поки зберігається, що призводить до того, що частина обмінників буде виставляти котирування продажу, але фактично валюти не продаватиме через її фізичну відсутність. Особливо в регіонах. Ті ж хто її буде мати «вживу» — продаватимуть її досить дорого.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс у банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,55 і продаж 27,95-28,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,50-27,85 гривень та продаж 28,00- 28,20.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram