Що буде з економікою та курсом

«Ми вже десь місяць тому, коли ця епідемія почала ширитися в Італії, зрозуміли, що треба істотно переглядати всі наші бізнес-плани. Тут ми виходимо з того, що відбувається в світі… Думаю, що в кращому випадку повториться криза, яка була у світі в 2009 році. Це в кращому випадку, якщо карантин в основних країнах, у тому числі в Україні, ЄС, Америці, триватиме максимум три місяці і не затягнеться до другого півріччя. Якщо у нас піде на спад кількість заражених до кінця травня і економіка зможе з третього кварталу почати працювати, то у нас буде скорочення світового ВВП на 1-2%. Це більше скорочення, ніж було у 2009-му. В Україні в такому випадку скорочення ВВП на 4%. Це означає, що курс буде 30 грн/$, інфляція — 5%, досить велике зростання безробіття, падіння доходів бюджету», — заявив Фіала.

Читайте також: Зростання економіки за рік сповільнилося з 3,4% до 3,2% — Держстат

Він додав, що цей базовий прогноз, але те, як розвивається ситуація зараз, свідчить, що він може виявитися оптимістичними.

На думку Фіали, бізнесу не варто вимагати від влади зниження податків або якихось поблажок, так як український держбюджет цього не може собі дозволити.

Він додав, що ВВП України може впасти в цьому році на 9%, якщо карантин буде продовжено до червня-липня. У такому разі гривня подешевшає до долара до 35 грн/$.
«Падіння на 9% — це таке ж падіння, як у нас було в 2015 році», — нагадав Фіала.

На його думку, парламенту, уряду та Офісу президента необхідно продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом і виконати умови Фонду для отримання грошей.

Читайте також: Вірусна економіка: неприємна і слабко прогнозована

Він підкреслив, що співпраця з МВФ є дуже важливою для України, тому що зараз «немає інших джерел, щоб профінансувати дефіцит бюджету».

«Обидва прогнози, які я озвучив, передбачають співпрацю з МВФ. Без цієї співпраці нам взагалі не можна думати про якісь поблажки, про підвищення пенсій, про збільшення дефіциту бюджету. Нам доведеться його ще більше затискати і скорочувати», — сказав генеральний директор Dragon Capital.

Прогнози і очікування

Раніше у Мінекономіки прогнозували, що в 2020 році зростання валового внутрішнього продукту України складе 3,7%.

У Нацбанку очікували, що економічне зростання буде поступово прискорюватися — до 3,5% у 2020 році і 4% в 2021-2022 роках.

Читайте також: Після пандемії світова економіка стане іншою — НБУ

У Міжнародному валютному фонді описали три сценарії можливого розвитку України: від самого успішного — з повним реформуванням, до середнього — з частковими реформами, і до самого песимістичного — з відкатом реформ. Україна знаходиться між другим і третім сценарієм.

Читайте також: Коронавірус може вплинути на економіку більше, ніж фінансова криза 2008/2009 років — Moody's