Чим аргументує

За даними Милованова, у Китаї безробіття зросло за місяць на 1% до 6,2%.

В Україні наразі безробітними є 1,5 млн людей, що становить приблизно 8,6% від загальної зайнятості. Якщо безробіття зросте так само, як у Китаї, на 1%, це буде означати що 170 тис. українців втратять роботу. Але це консервативні розрахунки, зазначає ексміністр, адже дані з Китаю - це лише офіційна статистика.

Читайте також: Служба зайнятості розповіла про виплати безробітним під час карантину

Кому загрожує безробіття

Найбільш вразливими до втрати роботи під час кризи є неформально зайняті робітники. У Китаї таких приблизно 291 млн.

В Україні це близько 20% від всіх працівників, або 3,4 млн людей. З них 22-23% працюють в сферах торгівлі, дрібного ремонту, харчування, готелів, та транспорту. Тобто приблизно 700 тис людей. Припустимо, від чверті до половини з них можуть звільнити під час кризи.

Справді, у Китаї за опитуванням рекрутингового агенства Zhaopin.com 40% робітників працюють в нормальних умовах, 25% втратили роботу, 17% не отримують зарплату, а 20% мають затримку з зарплатою.

Читайте також: Чотири прожиткових мінімуми. В Україні зросте розмір допомоги по безробіттю

Тому припущення, що роботу втратять від чверті до половини неформально зайнятих працівників в найбільш вразливих галузях втратять робот може бути прийнятим як обгрунтоване та консервативне. За такого сценарію, це буде від 175 до 350 тис людей.

Якщо ж звільнення відбудуться ще в інших галузях неформально зайнятих то цифра буде ще більшою, написав Милованов.

Читайте також: Від рожевих окулярів до прийняття. 5 стадій проходження кризи в бізнесі

Які термінові заходи можуть вжити країни

Організація закликала країни до термінових заходів із захисту праці, підтримки робочих місць і доходів, а також до стимулювання економіки.

  • розширення соціального захисту;
  • підтримка робочих місць (короткочасна робота, оплачувана відпустка та інші пільги);
  • фінансові і податкові пільги, зокрема для мікро-, малих і середніх підприємств.

Читайте також: Шість важливих питань про сплату ЄСВ ФОПами під час карантину

Також в МОП відзначають необхідність кредитування та фінансової підтримки тих секторів економіки, які постраждають найбільше.

Раніше повідомлялося

  • Близько 25 млн людей по всьому світу можуть залишитися без роботи через пандемію коронавірусу, якщо уряди країн не відреагують і не зроблять низку важливих кроків. Про це йдеться в заяві Міжнародної організації праці.