Що говорять в банку

«Ми офіційно заявляємо, що економіка увійшла в рецесію, приєднавшись до решти світу»,- заявила Мейер.

Вона прогнозує, що США загрожує зростання безробіття, споживча впевненість втрачена, а накопичення — фактично знищені.

Більше того, за її оцінками, за підсумками другого кварталу 2020 року економіка США в розрізі квартал до кварталу впаде на 12% ВВП, а за підсумками всього року скоротиться на 0,8%.

Читайте також: Найнижчий рівень з 1694 року. Банк Англії знизив ставку до 0,1% через коронавірус

Такий прогноз Bank of America зробив, оцінюючи перспективи ринку праці. За оцінками Мейер, рівень безробіття США найближчим часом подвоїться, а чисельність безробітних буде рости приблизно на мільйон осіб на місяць протягом усього другого кварталу, досягнувши в результаті 3,5 мільйона осіб.

Разом з тим у банку вважають, що криза буде короткостроковою.

Читайте також: МОП: 25 мільйонів людей можуть втратити роботу через кризу. Що повинні зробити влада

«Хоч обвал і дуже жорсткий, але ми очікуємо, що він не триватиме довго», — говорить Мейєр, зазначивши, що державі не слід скупитися на стимули для економіки.

Прогнози аналітиків

  • Пандемія коронавірусу цього року приведе країни Європейського союзу до рецесії. Таку заяву зробив комісар з внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон.
  • Експерти говорять про рецесію, якщо ВВП демонструє негативні показники протягом двох кварталів поспіль.
  • Команда Morgan Stanley заявила, що глобальна рецесія є її «базовим сценарієм», і цього року темпи зростання світового ВВП впадуть до 0,9%.

  • Економічна команда Goldman Sachs спрогнозувала ослаблення зростання економіки до 1,25%. S&P Global також оприлюднила свій прогноз, в ньому зростання очікується на рівні 1-1,5%.

Читайте також: Коронавірус і фінансова криза. Що буде з економікою України

  • Видання зазначає, що прогнозований спад не буде таким болючим, як падіння до 0,8% у 2009 році. Однак прогнози виявилися гіршими, ніж спади 2001 року і початку 1990-х років.

  • І Morgan Stanley, і Goldman Sachs заявили, що можна очікувати відновлення економіки у другому півріччі, однак не варто забувати про ризики, які загрожують ще більш кардинальним спадом.

  • На думку аналітиків, основний збиток від впливу COVID-19 і жорстких фінансових умов принесе матеріальний шок для світової економіки, враховуючи закриття на карантин заводів, фабрик, шкіл, ресторанів, магазинів по всьому світу.

Читайте також: COVID-19: обвал котирувань, криза туризму і валютна паніка

  • Перспективи можуть погіршитися, якщо епідемія триватиме довше, ніж очікувалося. Заморожування ринків або повільна реакція з боку урядів також розглядаються як загрози.

Читайте також: Через коронавірус Китай закачає у власну економіку 156 мільярдів євро