Хоча об'єктивно — є фактор для ситуативного зміцнення позицій гривні. І він зазвичай завжди спрацьовував — а саме, пік бюджетних платежів у клієнтів. Навіть з урахуванням послаблень бізнесу в зв'язку з карантином — суми, які компанії повинні заплатити державі — значні. І це звужує можливості по скупці валюти імпортерами, і збільшує продаж валюти експортерами. Зазвичай такий дефіцит гривні — грає на користь нацвалюти.

Але в період карантину і паніки — багато факторів повною мірою не спрацьовують. Проти нацвалюти грає як зростання котирувань обмінників на фоні нестачі готівкової валюти, так і загальна знервованість через нагнітання проблеми коронавируса і його розповсюдження. Це валить не тільки українські ринки, а й міжнародні. І опосередковано — впливає і на курс гривні щодо всіх валют.

Спекулянти продовжать грати «на підвищення» на міжбанку.

Життя в карантині: Що діється з доларом і економікою

На ринок буде впливати: 1) продовження лихоманки пари євро / долар на міжнародних ринках; 2) пік бюджетних платежів у клієнтів; 3) продовження розгойдування готівкового ринку і спекулятивна гра між курсами готівки та безготівки, що розхитує ринок ще більше; 4) майбутнє погашення депсертіфікатів НБУ на 140 млрд гривень (з яких правда, значна частина буде знову перевкладена держбанками на новий термін і таким чином реального тиску на курс не зробить);     5) знервованість самого населення і бізнесу в зв'язку з подіями навколо коронавируса як в Україні, так і в світі.

НБУ доведеться знову гасити паніку. На момент написання статті він уже продав $ 150 млн по 27,99 гривень і поки пішов з ринку. Але ми думаємо — ненадовго.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $ 310-400 млн при укладанні до 580- 670 угод з досить широким коридором по долару у межах 27,95-28,30 гривень.

Через велику волатильності котирувань міжбанку — курси готівкового ринку сьогодні знову будуть багаторазово змінюватися в більшості діючих обмінників.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,20-28,00 і продаж 28,19-29,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,80-28,10 гривень та продаж 28,20-29,00.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram