На першому етапі будуть фіксуватися загальні тенденції, які не відстежують «щоденне місцезнаходження» конкретної людини. Дані допоможуть дізнатися, чи дотримується населення заходів, запропонованих для недопущення поширення інфекції, — наприклад, за можливості триматися на відстані від оточуючих і не збиратися групами, — і наскільки ефективні ці заходи.

Крім того, завдяки цим даним влада хоче прорахувати динаміку поширення коронавіруса по країні.

У середині минулого тижня в Білому домі пройшла нарада за участю найбільших технологічних компаній. На ньому обговорювалося питання про те, який внесок галузь може зробити в боротьбу з вірусом. На двогодинних зборах були присутні Amazon, Google, Cisco, Facebook, IBM, Microsoft, Twitter і Apple, писали WP і Politico.

Поки в світ не просочилася інформація про конкретні кроки, які робить у цьому напрямку Євросоюз. Однак експерти вважають, що ЄС буде просуватися в частині використання геолокаційних даних зі смартфонів задля стримування поширення інфекції швидше, ніж США.

Крім цього, у Facebook вже є проект, в межах якого компанія на основі власних і зовнішніх даних (супутникових знімків і офіційної статистики по країнах) розробляє карти, покликані допомогти світовим організаціям охорони здоров'я перемогти COVID-19. Свій сайт, пов'язаний з коронавірусом, розробляє Google. Його запуск запланований на кінець цього тижня.

Свого часу стеження за населенням через коронавірус запровадив Китай, де був використаний великий аналіз даних, розпізнавання осіб, відстеження телефону, додатків і навіть використання спеціальних дронов. Також до подібної практики вдалися Південна Корея, Сінгапур, Іран і Ізраїль.