У всякому разі — весь фондовий і ресурсний ринок продовжує лихоманити, нафта стрімко падає і це дозволяє як світовим, так і локальним спекулянтам заробляти зараз на страхах інвесторів та громадян у всьому світі. І Україна не виняток.

Схоже принцип «дорога ложка до обіду» працює зараз у всю і поки є можливість підіймати ринок — спекулянти у нас цим активно користуються.

На поведінку курсу сьогодні будуть впливати:

1) Міжнародна лихоманка по парі євро / долар на фоні очікувань нових рішень ЄЦБ, ФРС США та стрімкого обвалу цін на нафту. Це опосередковано впливає на котирування і гривні щодо євро;

2) Активний період сплати бюджетних платежів до 20-го числа у бізнесу (навіть з урахуванням послаблень, які прийняла Верховна Рада — це значні суми). Дефіцит гривні стримує апетити покупців валюти та стимулює її продаж експортерами. Хоча вони і витрачають її по мінімуму;

3) Поведінка готівкового ринку. Тут розгойдування ринку триває і цей сегмент зараз став одним з головних драйверів зростання курсу і на міжбанку теж. Спекуляції з переливами валюти з безготівки в готівку і продаж її за завищеним курсом через обмінки триває. Навіть з урахуванням того, що більшість банків перейшли у онлайн — бажаючих купити саме готівкову валюту вистачає;

 Чому долар стрімко дорожчає і що буде далі (відео)

4) Майбутнє погашення депсертифікатов на 140 млрд гривень. Це активно розігрівається спекулянтами «зі страшилками», що вся ця гривня піде на валютний ринок. «Мінфін» вважає це умисним психологічним розгойдуванням курсу і спекулятивними атаками на гривню. Справа в тому, що значна частина цих сертифікатів придбана держбанками і це все не призведе до їх масованого виходу на міжбанк, тому що в остаточному обвалі гривні держава не зацікавлена. Кріме цього — у банків є нормативи НБУ, в тому числі і по валютній позиції і тому просто так в необмеженному обсязі вони скуповувати валюту за рахунок цієї гривні не зможуть.

Сьогодні ринок продовжить лихоманити і Нацбанку доведеться знову гасити валютні пожежі.

Спекулянти у четвер продовжать заробляти як в форматі «в дві сторони» на міжбанку, так і на курсових різницях за рахунок переливів валюти з безготівкового ринку (де вона дешевше) на готівковий. Ажіотаж по скупці валюти буде вміло підігріватися великими гравцями з метою наздогнати котирування до рівнів близько 28 гривень.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $ 340-420 млн при укладанні до 560- 640 угод з коридором по долару у межах 27, 60-28 гривень і навіть вище.

Через велику волатильність котирувань міжбанку — курси готівкового ринку сьогодні будуть багаторазово змінюватися в більшості діючих обмінників.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,80 і продаж 28,00-29,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,50-28,05 гривень та продаж 28,14-28,30.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» вTelegram