Закупівлі медичних товарів

Спрощується процедура закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для боротьби з коронавірусом. Лікарські засоби, призначені для боротьби з вірусом, будуть ввозити без мита і ПДВ.

Закупівля ліків буде відбуватися за кошти державного бюджету. Закупівельна організація зможе напряму закуповувати ліки у вітчизняних та іноземних постачальників, усуне посередників і накручування цін.

Читайте також: Бізнес просить президента надати безвідсоткові кредити для зарплатних фондів

Медикам, які зайняті на роботах з ліквідації захворювання, встановлена надбавка в розмірі до 200% заробітної плати.

Робота з дому й комуналка

Працівники мають можливість, за рішенням роботодавця, працювати з дому або взяти неоплачувану відпустку протягом всієї тривалості карантину.

Також на період карантину не нараховуються штрафи й пеня за несплату житлово-комунальних послуг, забороняється зупиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати або оплати в повному обсязі. Заборонено примусове виселення громадян за несплату житлово-комунальних послуг.

Читайте також: Українцям компенсують частину комуналки — прем'єр-міністр

Підтримка платників податків

Виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 50% середньої зарплати під час протидії COVID-19 за період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я та на самоізоляції під контролем.

З 1 березня 2020 до 30 квітня 2020 року громадяни звільняються від відповідальності за договорами про споживчому кредиту.

Також у зазначений період не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ), неподання (несвоєчасне подання) звітності про сплату ЄСВ.

Читайте також: Залишити на потім або забрати гроші. Що робити ФОПам, які вже сплатили ЄСВ за березень

Також вводиться мораторій на проведення податкових перевірок з 18 березня по 31 травня 2020 року.

З 1 березня по 30 квітня ФОПи звільняються від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) за себе. Цей період зараховується до страхового стажу для виплати пенсії, іншої державної допомоги, соціального страхування.

Раніше повідомлялося

  • 16 березня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3220 про підтримку підприємців у період карантину.