Після значного зростання котирувань останнього тижня, що посилено підганялися панікою навколо коронавируса — ринку та клієнтам необхідний перепочинок, щоб вже остаточно переварити те, що відбувається як зовні, так і в Україні.

З одного боку — розраховувати на великі вливання навіть у валюті зараз з боку інвесторів нічого. Вчорашній аукціон Мінфіну з розміщення валютних ОВДП пройшов слабо — продали всього на $ 73,6 млн при дохідності у 3,5% річних, що досить низька для ситуації, що склалася на ринках, що розвиваються ( і це единий позитив при цьому розміщенні). Тому фактор аукціонів ОВДП зараз не актуальний для валютного ринка.

З іншого боку — введений карантин, заборона авіа, залізничних та інших міжнародних перевезень через коронавирус — знижує до мінімуму ділову активність у світі та в Україні. В цьому випадку — поступово впаде попит на валюту з боку імпортерів (завозити все складніше і довше) та на фоні майбутніх днів бюджетних проплат у всього бізнесу — створює додатковий дефіцит гривні на ринку. Це спрацює на користь нацвалюти.

 Чому долар стрімко дорожчає і що буде далі (відео)

Небезпека для курсу зберігається з боку активної скупки валюти населенням, але й тут основна частина банків переходить на онлайн обмін валют, що також психологічно знижує тиск на гривню і скорочує панічні настрої у людей.

Все це придавлює ажіотаж на міжбанку та готівковому ринку і призведе до зниження тиску на гривню та корекції найближчим часом.

Подовжатся скачки курсу євро (валютні ралі євро / долар напередодні засідання ЄЦБ збережуться), а рубль знову валиться на зниженні цін на нафту. Це дозволить спекулянтам заробляти на євро і на українському межбанку. І досить активно.

Але фактор корекції — буде основним на сьогоднішніх торгах. НБУ навіть можливо й не доведеться активно виходити на торги з масованим продажем долара для гасіння валютної паніки. Але якщо регулятор вирішить вийти — то його цінники, як і раніше, фактично будуть диктувати ринку безготівкові котирування.

Спекулянти сьогодні продовжать заробляти як у форматі «в дві сторони» на міжбанку, так і на курсових різницях за рахунок переливів валюти з безготівкового ринку (де вона дешевше) на готівковий. Але заробітки їх на цьому поступово знижуватимуться за рахунок зближення котирувань міжбанку та обмінників.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $ 320-390 млн при укладанні до 540- 620 угод з коридором по долару у межах 26,95-27,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,75-27,50 і продаж 28,00-28,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,20 гривень та продаж 28,40-28,70.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram