Рубіні — один з найбільш авторитетних експертів у світі з питань глобальних фінансів відомий тим, що передбачив глобальну фінансову криза 2008-2011 рр.

Він зазначив, що насправді економіка потребує податкових стимулів для підтримки падіння приватного попиту, особливо в умовах падіння експорту, споживання, інвестицій в житло і капітальних витрат.

Читайте також: Економісти Morgan Stanley і Goldman Sachs очікують глобальної рецесії

«Поки не так багато оптимізму, ми можемо сподіватися тільки на правильне стимулювання. Зокрема, обсяги підтримки в США повинні становити не менше 3% ВВП. В такому разі це буде дуже серйозний, але короткий спад», — сказав Рубіні в інтерв'ю Yahoo Finance.

Вчора влада США оголосила про відстрочення податкових виплат для мільйонів американців, щоб підтримати громадян в умовах кризи, пов'язаної з поширенням коронавіруса.

Зазвичай термін сплати податків в США закінчується 15 квітня, однак у цьому році влада дасть американцям відстрочку на 90 днів без штрафних санкцій, заявив міністр фінансів США Стівен Мнучин. Податкові канікули торкнуться доходу приватних осіб на суму до $1 млн і доходу компаній на суму до $10 млн.

Рубіні підтримав це рішення, але вважає, що цього недостатньо. Економіст запропонував Конгресу виділити 1000 доларів кожному жителю США», «поки не стало занадто пізно». «Усім потрібно по 1000 доларів, інакше ми опинимося у Великої депресії», — сказав він.

Рубіні очікує, що рецесія почнеться в поточному кварталі, оскільки пандемія призводить до масового закриття підприємств і втрати заробітної плати для багатьох погодинних працівників і працівників сфери послуг. Він спрогнозував зниження темпів економічного зростання в другому кварталі і, швидше за все, в третьому кварталі.

«Але якщо у нас буде грошове пом'якшення, яке ми маємо зараз, якщо ми будемо контролювати поширення хвороби, проводячи систематичні карантини, можливо, до червня-липня пандемія зупиниться, і, можливо, до четвертого кварталу цього року у нас відбудеться відновлення економіки», — сказав Рубіні.