«Надходження валюти в країну будуть меншими. Але у той же час ми бачимо, що і витрати українців на подорожі, а тому і відтік валюти, також зменшаться – на суму близько $1,5 млрд», — зазначив Сологуб.

Раніше «Мінфін» писав, що поширення коронавіруса і обмеження авіасполучення між багатьма країнами може створити дефіцит готівкової валюти і вплинути на курси на готівковому ринку.

З яких країн українці отримували перекази минулого року (інфографіка)

  • США посіли перше місце за обсягом коштів, надісланих в Україну через системи переказів — 18% із $2,3 млрд було відправлено саме зі США. Менше — з Росії та Польщі.

  • Другим за відсотками переказаних грошей став Ізраїль — з нього відправлено 14%. Третє місце посіла Італія з показником 9%.

  • Обсяг коштів, переведених в Україну за минулий рік, склав майже $12 млрд, з них майже $2,3 млрд було відправлено через системи переказу коштів.

Читайте також: Обсяг приватних грошових переказів в Україну продовжує зростати

  • При цьому 45% переказаних грошей надійшло з інших 219 країн.

Як грошові перекази вплинули на курс гривні

  • Обсяги грошових переказів дозволили суттєво зменшити курс іноземних валют у 2019 році. Так, у грудні курс долара опустився до 23,2 гривні — на 5 гривень від початку минулого року.

Читайте також: З початку року в Україну переказано більше $1,7 мільярда

  • Разом з тим, на початку 2020 року курс валют почав навпаки зростати. Девальвацію гривні у Нацбанку пояснюють попитом на валюту серед імпортерів та низьким обсягом продажу валюти експортерами через отримання бюджетного відшкодування ПДВ.

Скільки переказали коштів в 2019 році

За три квартали 2019 року трудові мігранти переказали до України $8,74 мільярда, з яких $2,82 мільярда склали перекази з Польщі.

 Порівняти ставки по депозитах в гривні, доларі та євро