Розпродаж сировини і акцій по всьому світу змусила великі західні фонди ліквідувати вкладення в цінні папери, і валюти EM (emerging markets). Відтік капіталу став рекордним з 2016 року.

З акцій країн, що розвиваються, інвестори забрали $1,2 млрд. Майже половина цієї суми — $0,5 млрд — припала на Росію, яка стала лідером за швидкістю втечі іноземців.

Як випливає з огляду Bank of America, друге місце посіла Туреччина, де фонди-нерезиденти розпродали папери на $212 млн, третє — Південна Африка з відтоком в $92 млн.

За підрахунками BofA, за тиждень інвестори вивели з російських облігацій $212 млн (15,4 млрд рублів). Більший відтік з цього інструменту був зафіксований тільки в Туреччині — $282 млн.

Папери Південної Африки були скинуті на суму $180 млн. «Проголосували ногами» також інвестори нафтових монархій Перської затоки, які після зірваних переговорів ОПЕК+ збільшили видобуток нафти і максимально знизили на неї ціни.

Так, за мынулий тиждень іноземці вивели з облігацій ОАЕ $131 млн, а Саудівської Аравії — $116 млн. Як зазначає BofA, розпродаж на фондових ринках за три тижні спалив $16 трильйонів капіталізації — суму, яку можна порівняти з ВВП Китаю.

Надійним вкладенням стала готівка — розпродаючи все, інвестори конвертували у кеш $136,9 млрд, рекордну в історії суму. В надійний держборг було вкладено $13,9 млрд.