Напружена ситуація на торгах вже спостерігається з самого ранку. Попит продовжує перевищувати пропозицію і на паніці гра «на підвищення» лише посилюється. Нацбанку знову доведеться витрачати резерви і продавати валюту, щоб зменшити ажіотаж.

Ринок вже стартував з рівнів на 20 копійок вище п'ятничного закриття — з позначки 26,38 / 26,41 гривні за долар. НБУ оголосив аукціон з продажу до $ 200 млн з терміном подачі заявок від банків до 12: 30. Цим Нацбанк хоче трохи знизити загострення пристрастей на міжбанку і заспокоїти особливо знервованих клієнтів фінзакладів.

Не дають нудьгувати і світові ринки. ФРС США вже другий раз за останні дні оперативно знизила ставку фактично до нульового рівня та заявила про те, що найближчим часом для підтримки економіки збільшить свій баланс як мінімум на $ 700 млрд (читай «накачають» глобальний ринок американською валютою в таких обсягах). Значна частина Центробанків світових економічно розвинених країн також знизили свої ставки або вводять заходи, які посприяють накачуванні їх економік грошима. Подібні ж заходи в різних варіантах здійснять і Китай з Японією. Почалася «гонка друкарських верстатів» з однією єдиною метою — не допустити світової рецесії та запобігти подальшому обвалу фондового ринку і обсягів світової торгівлі.

 Дивіться валютні прогнози від Олексія Козирєва на youtube

Україна в цьому випадку є заручником ситуації із-за її сировинної економіки і поки НБУ просто намагається стримувати поступову девальвацію гривні. Експортери при цьому притримують валюту (завтра буде можливість продати дорожче), а імпортери і частина нерезидентів — активно її скуповують на побоюваннях подальшого зростання курса.Цінники Нацбанку фактично диктують ринку котирування міжбанку, а на готівковому ринку з одного боку — зростає попит на валюту, а з іншого — спостерігається дефіцит готівкової гривні. Що стримує апетити власників великих мереж обмінників по збільшенню котирувань.

Спекулянти продовжують заробляти як на грі «на підвищення» на міжбанку, так і за рахунок переливів валюти з безготівкового ринку (де вона поки дешевше) на готівковий.

 Обрати найвигідніші ставки за вкладами в доларах

Тиск на гривню подовжиться і сьогодні. Основні пожежі як і раніше доведеться гасити Нацбанку. Стан ліквідності та завтрашній аукціон з розміщення ОВДП на настрої ринку поки особливо не впливають. Мінфін України спробує завтра розмістити папери в гривні на 154, 490 і 1064 дні та в доларі на 294 дні. Обсяги розміщення не оголошені до сих пір.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $ 310-390 млн при укладанні до 510-620 угод з широким коридором по долару у межах 26,20-26,55 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 25,80-26,55 та продаж 26,60-27,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,50-26,75 гривень та продаж 26,89-27, 05.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram