Що кажуть у Фонді

Мирне врегулювання питання підтримують міжнародні фінансові інституції, і воно буде пріоритетом для ФГВФО на цей рік, заявила директор-розпорядник Фонду.

«Бахматюк став першим, хто офіційно виявив бажання піти за таким сценарієм. Яка у нього мотивація? Йому треба вести і розвивати бізнес, йти далі, що дуже складно в обставинах, коли по ньому є ряд кримінальних проваджень, йому і кільком учасникам його команди вручено підозру.

Нам же треба, щоб він повернув гроші державі та кредиторам. А джерелом повернення грошей є той же бізнес. Тому, мені здається, дуже важливо зараз скористатися цією синергією і спробувати все-таки піти цим шляхом», — заявила глава Фонду.

Читайте також: Бахматюк пропонував виплатити борг ВіЕйБі банку, але НАБУ завадило

За словами Рекрут, Фонд обговорював і знаходить підтримку МВФ щодо необхідності цього кроку, оскільки це «абсолютно зрозумілий і правильний шлях поповнення державного бюджету».

Читайте також: Бахматюк звернувся до Зеленського: хоче домовитися

Передісторія

  • Бізнесмен Олег Бахматюк є єдиним ексакціонером виведених з ринку банків ВіЕйБі і Фінансова ініціатива в результаті банківської кризи в 2014 році.
  • Раніше в НБУ заявляли, що Олег Бахматюк винен державі 29,3 мільярда гривень.

Читайте також: Нацбанк порахував, скільки йому винні олігархи за банкрутство банків

  • Раніше в ФГВФО повідомляли, що Олег Бахматюк дійсно пропонував добровільно виплатити заборгованість ВіЕйБі банку, але НАБУ почало кримінальне переслідування бізнесмена і тим самим заморозило цей процес.
  • За словами Рекрут, пропозицій від Бахматюка надходило кілька. В останній він запропонував 8 млрд грн сумарно для фонду і НБУ, з яких 500 млн грн кладуться на escrow-рахунок або на депозит для підтвердження серйозності його намірів, а всю суму він сплачує протягом п'яти-семи років.
  • 11 листопада НАБУ повідомило про затримання 8 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «Віейбі Банк».
  • Національний банк вже спростував ці звинувачення, довівши, що вся сума рефінансування, 1,2 млрд грн, пішла на виплати коштів 80 тисячам вкладників, як і передбачала ця програма.