Гра «на підвищення» триває і схоже сьогодні НБУ доведеться продавати валюту, щоб стримати ажіотаж.

Ринок стартував з рівнів вище 26 гривень, чим відразу орієнтує експортерів — до притримування валюти (а раптом буде можливість продати вище), а покупців — до активної її скупці (на побоюваннях нових стрибків котирувань).

На цьому фоні нервує і готівковий ринок, де з одного боку — пожвавився попит на валюту, а з іншого — вже почалася нестача готівкової гривні у великих мереж обмінників, що стримує апетити фінансистів.

Роздолля спекулянтам, які зараз заробляють як на грі «на підвищення» на міжбанку, так і за рахунок переливів валюти з безготівкового ринку (де вона дешевше) на готівковий. Різниця між курсами в 30-50 копійок дуже приваблює любителів заробити на ажіотажі й тому готівковий ринок сам стає одним із драйверів розкрутки девальвації гривні.

 Дивіться валютні прогнози від Олексія Козирєва на youtube

Нацбанк змушений активно витрачати резерви на стримування зростання курсу, але при цьому регулятор сам поступово підвищує свої цінники і в кінцевому підсумку офіційний курс по дню.

Це зараз вигідно як експортерам (більше заробляють на продажі валютної виручки), митниці (більше відрахувань від зборів за товарами та послугами, прив'язаними до курсу), та й самому НБУ з Мінфіном — відбувається позитивна переоцінка ЗВР і формальний прибуток Нацбанку від такої курсової переоцінки потім ляже в кінцевому підсумку до бюджету (після перерахувань Нацбанком свого прибутку державі).

А під розмови про коронавірус — «загін лосів» (дилерський сленг по активізації зростання курсу за рахунок великої кількості дрібних покупців, наляканих якою-небудь подією) — все більше допомагає спекулянтам наживатися на ситуації, що склалася. Причому на всіх сегментах валютного ринку.

Тиск на гривню продовжиться й сьогодні. Основні пожежі, як і раніше, доведеться гасити НБУ своїми інтервенціями з продажу долара. Саме виходи / невиходи Нацбанку з продажем валюти на міжбанку — і будуть сьогодні фактично формувати курсової тренд на торгах.

 Обрати найвигідніші ставки за вкладами в доларах

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $ 300-420 млн при укладанні до 620-680 угод з широким коридором по долару у межах 25,95-26,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс у банках на 10 ранку: прийом 25,70-26,30 та продаж 26,45-26,81 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,20-26,40 гривень та продаж 26,50- 26,70.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram