Хто формує попит на валюту

«Попит на валюту формують резиденти - українські компанії, які працюють з експортно-імпортними операціями та у яких є боргові залучення у іноземній валюті.  Фізичні особи, як ми бачимо, готівковий ринок дуже сильно відреагував. Ми це все пояснюємо перш за все психологічними факторами, пов'язаними з глобальною ситуацією у світовій економіці та з вірусом», - зазначив Чурій.

Стосовно попиту нерезидентів, то він насправді дуже невеликий.

«Загалом з початку місяця нерезиденти купили близько $160 мільйонів. Це невеликий об'єм, враховуючи те, що тільки за цей тиждень Нацбанк продав вже $700 мільйонів, враховуючи сьогоднішні інтервенції, і минулого тижня нетто-продаж складав $160 мільйонів. Тобто $860 мільйонів,  з яких $160 мільйонів - попит від нерезидентів. Основний попит формують українські компанії», - пояснив він.

Читайте також: Іноземці не тікають. Експерт пояснив, чому «худне» портфель ОВДП нерезидентів

Чи вводитимуть валютні обмеження

«Національний банк на сьогодні має достатній об'єм резервів. Ми не збираємося змінювати нашу політику, яка полягає в згладжуванні коливань. Коли гривня зміцнювалася, Нацбанк активно викуповував валюту згладжуючи зміцнення, коли нацвалюта послабилася - Нацбанк продає валюту. Це та політика, яку ми вже продовжуємо, починаючи з 2015 року», - прокоментував Чурій.

За його словами, наразі ніяких планів немає вводити валютні обмеження.

Що відбувається з ОВДП

  • Як писав «Мінфін», 11 березня в Національному банку спростували інформацію про те, що іноземні інвестори виводять свої інвестиції з державних боргових облігацій України.

  • За даними НБУ, за останній місяць портфель ОВДП у власності нерезидентів істотно не змінювався і коливався в межах 125-129 млрд грн.

  • На Інститутській погоджуються, що паніка на світових фінансових ринках знизила попит на державні облігації України, проте нерезиденти не поспішають виводити свої кошти з країни.

Читайте також: Як низькі ставки за ОВДП позначаться на курсі гривні та економіці України

Що нам з цього

  • Ревальвація гривні в 2019 році відбувалася, в тому числі, завдяки припливу грошей нерезидентів в українські ОВДП.

  • Нагадаємо, що за 12 місяців іноземні інвестори наростили обсяг вкладень в українські боргові папери у 18,5 разів — з 6,349 млрд грн до 117,72 млрд грн (на 2 січня 2020 року).

  • Якщо тенденція розгорнеться — іноземці почнуть скидати боргові папери і купувати валюту, щоб вивести її з України, на нас чекає різкий обвал курсу гривні.