Що каже регулятор

«Сьогодні, з огляду на високий попит на валюту на міжбанківському ринку в післясвяткові дні, що підживлюється нервовими настроями учасників ринку, Національний банк вийшов з інтервенцією з продажу валюти, і станом на 13:00 продав $250 млн».

Нацбанк також повідомляє, що ситуація на грошово-кредитному ринку залишається стабільною, і банківська система має достатньо високий рівень ліквідності.

Читайте також: Порятунок гривні: Нацбанк за півгодини продав $150 мільйонів

«Гривнева ліквідність наразі становить близько 230 млрд грн, валютна ліквідність — понад $8 млрд. Таким чином, банки мають достатньо ресурсів для безперебійної діяльності навіть в умовах погіршення настроїв населення та бізнесу під впливом негативних новин зі світових ринків», — зазначає НБУ.

Регулятор також запевняє, що зменшення обсягу вкладень іноземних інвесторів у державні гривневі облігації упродовж останніх тижнів не є значним.

Читайте також: Долар до відкриття міжбанку підскочив на 28 копійок

Водночас Національний банк готовий підтримати банківський ринок ліквідністю за потреби.

Він продовжить слідкувати за ситуацією з поширенням коронавірусу та за станом світових фінансових і товарних ринків і буде за необхідності й надалі проводити інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань.

Читайте також:Валюта пре вгору: чи буде долар по 30

Передісторія

Скільки куплено і продано валюти з початку року

  • Всього з початку 2020 року Нацбанк купив на валютному ринку вже понад $1 млрд, а продав з резервів для стримування зростання курсу валют $295 мільйонів.