Через зниження цін на нафту і швидке поширення коронавірусу акції виробника електрокарів Tesla знизились на 13,6% до 608 доларів за штуку, зазначає lblv.com.

Коливання цін на нафту може негативно вплинути на продаж екологічно чистих авто і сонячних батарей, виробництвом яких займається компанія Тесла. Річ у тім, що зниження вартості газу і нафти призводить до того, що продажі електрокарів сповільнюються.

Слід зазначити і той фактор, що коронавірус також вплинув на виробничі обсяги Tesla. Більше ніж на два тижні було припинено виробництво на Gigafactory, тому затримки з поставками нових машин, як мінімум на 1-2 тижні, не уникнути.

Масла у вогонь підливають і деякі ЗМІ, які опублікували інформацію про те, що клієнти компанії незадоволені роботою автовиробника. Так, у Model 3 використовувались більш старі чіпи в автопілоті, які, на їхню думку, не забезпечують у повному обсязі роботу необхідних функцій авто. У попередніх замовленнях на автомобіль були вказані процесори для автопілотів версії 3.0, а встановлені – 2.5. У корпорації оперативно відреагували на цю заяву: на такий крок довелося піти через епідемію вірусу, який зруйнував ланцюжок поставок запчастин. Після стабілізації ситуації процесори у нових машинах будуть замінені безкоштовно.

Керівництво корпорації Тесла поки не повідомило про зміну прогнозу щодо продажів на цей рік, але все вказує на те, що автомобільний ринок відчує на собі наслідок епідемії. Уже в лютому продажі машин в Китаї впали на 80%.

Низхідна тенденція спостерігається не тільки у акцій компанії Ілона Маска. Як зазначає lblv.com, котирування впали на 7,3% у виробника електрокарів Nio, на 17% знизилися акції у SunRun, постачальника сонячної електроенергії.

Олександр Мельников, фінансовий аналітик LBLV.com