Причини спаду в економіці

«З початку 2020 року майже всі види економічної діяльності, що формують динаміку зведеного індексу виробництва, окрім будівництва та внутрішньої торгівлі, продемонстрували скорочення виробництва.

Як результат, у січні 2020 року зменшення ЗІВ становило 2,6% та відповідно скорочення ВВП оцінено на рівні 0,5%», — йдеться у звіті Мінекономіки.

Читайте також: Економіка наразі є далеко від стану «ухандоханої» — НБУ

Проблеми в економіці були однією з формальних підстав для звільнення попереднього уряду Олексій Гончарука. Зокрема, уряд Гончарука критикували за стрімке падіння промисловості наприкінці 2019 року та початку 2020 року.

Читайте також: Українська економіка зростає швидше, ніж у всьому світі — Гончарук

Що може стримувати зростання ВВП надалі

У 2020 році продовжиться реформування у всіх сферах економіки, модернізація промислового комплексу, активне оновлення інфраструктурних об'єктів, йдеться у звіті.

Проте дія чинників, які впливали на розвиток економіки у 2019 році, на тлі уже сформованих у попередніх періодах структурних дисбалансів та накопичених проблем, а також ризиків пов'язаних з розповсюдженням коронавірусу (Covid-19) в світі та можливе зниження темпів розвитку світової економіки дещо стримуватимуть зростання економіки в цілому, особливо у першому кварталі року.

Читайте також: Українці стануть багатшими на 60%, коли економіка наздожене польську. На це потрібно 20 років — МВФ

Нагадаємо

  • Зазначимо, що українська промисловість наприкінці 2019 та початку 2020 року переживає спад, який у січні сягнув 5,1% у річному вимірі.
  • За даними Держстату, за підсумками 4 кварталу 2019 року українська економіка зросла всього на 1,5%. Порівняно з 3 кварталом, з урахуванням сезонного чинника, зростання ВВП склало 0,1%.
  • У попередніх кварталах темп зростання був вище: у першому — 2,5%, другому — 4,6%, у третьому — 4,1%.
  • МЕРТ попереднього складу заявляло, що в 2020 році зростання валового внутрішнього продукту України складе 3,7%.

Читайте також: Оптимістичний прогноз. МВФ вважає, що світова економіка втратить лише 0,1% через коронавірус

  • Згідно з другим, оптимістичним прогнозом, зростання ВВП складе 4,8%, за умови впровадження реформ, які повинні поліпшити бізнес-клімат.
  • Наприкінці лютого МЕРТ оновив свій макропрогноз і подав його на розгляд міністерства фінансів.
  • Національний банк очікує інфляцію близько 5% і економічне зростання на рівні 3,5-4% в 2020-2022 рр.