Як Україні впоратися

Маркарова зазначила, що Україні необхідно продовжити домовлятися з міжнародними фінансовими організаціями про залучення дешевих позик, передусім з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком.

За її словами, у разі успішного завершення таких переговорів не потрібно буде позичати гроші на ринку під високі відсотки.

Читайте також: Мінфін вперше цього року позичив євро у банків

«Також ми маємо домовленості з іншими офіційними кредиторами, які можуть в цьому році закрити майже всі потреби України у фінансуванні, щоби не звертатися до ринкових запозичень, які через глобальну кризу, що розгортається на тлі епідемії коронавірусу, можуть бути недоступними за прийнятною ціною», — зазначила колишня очільниця Мінфіну.

Читайте також: Коронавірус і Україна: чому гривня втримається

Під які відсотки держава наразі позичає гроші

Наразі Україна позичає кошти на ринку під відносно низькі відсотки — 9-10% у гривні, 2-4% у валюті.

Однак останні аукціони з продажу боргових облігацій засвідчили, що попит інвесторів на український державний борг падає, а державі все складніше запозичити під низькі відсотки на довгі терміни.

Читайте також: Нерезиденти не поспішають купувати українські ОВДП через кризу на світових ринках

Ситуація на зовнішніх ринках

В останній тиждень лютого через паніку, спричинену коронавірусом, фінансові ринки у світі втратили щонайменше $5 трильйонів — це еквівалент ВВП Японії (у 2018 році за розрахунками МВФ) і більше ВВП України у понад 40 разів.

На світових фінансових ринках стався найбільший спад від часів Світової фінансової кризи. Цей спад продовжився й на початку березня.

Читайте також: Мінфін у слайдах показав, як скоротиться держборг

Що відомо про суму боргу

  • У січні 2020 року у доларовому еквіваленті державний та гарантований державою борг зменшився на $0,94 млрд – до $83,43 млрд.
  • Сума державного та гарантованого державою боргу України збільшилась у гривневому еквіваленті на 80,72 млрд грн – до 2 079,02 млрд грн.
  • Прямий зовнішній борг в січні виріс на $1,24 млрд завдяки випуску єврооблігацій на 1,25 млрд євро (в доларовому еквіваленті це $1,38 млрд), гарантований зовнішній борг зменшився на $0,09 млрд.

  • Станом на 31 січня 2020 року державний та гарантований державою зовнішній борг становили 1 248,43 млрд грн (60,05% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу) або $50,1 млрд.