На які папери знизився попит

Попит іноземців впав, перш за все, на довгострокові державні облігації. 

«Останні аукціони з розміщення ОВДП показали, що нестабільність на глобальному ринку дається взнаки: відбувається скорочення попиту нерезидентів на довгі папери. Однак Мінфін у лютому зміг залучити на внутрішньому ринку капіталу ресурсів для фінансування бюджету у сумі 14,1 млрд грн», — йдеться у звіті Мінфіну.

У 2019 році попит на ці цінні папери зумовив приплив іноземної валюти до економіки України, що спровокувало істотне зміцнення гривні.

Читайте також: Хто виграє від зниження прибутковості ОВДП

У відомстві наголошують, що, попри падіння попиту на держоблігації, зуміли зберегти достатньо низький рівень їхньої дохідності — менше або близько 10% річних. Цей рівень нижчий за облікову ставку Національного банку. Нагадаємо, що наразі вона складає 11% річних.

Читайте також: ОВДП, депозити або валютний кеш. На чому інвестори найбільше заробили за 5 років

Основні надії на залучення дешевих ресурсів Мінфін покладає на міжнародні фінансові організації та ЄС. Однак наразі вони очікують, доки Україна виконає вимоги МВФ та схвалить кредитну програму Україні.

Читайте також: Коронавірус, ОВДП, валютна лихоманка у світі: що буде з гривнею

Мінфін готує облігації в євро

Міністерство фінансів України на щотижневому аукціоні 3 березня позапланово проведе розміщення облігацій внутрішньої держпозики в євро з погашенням через 9 місяців.

Повідомляється, що ці папери, як і три випуски гривневих облігацій з погашенням через 6 місяців, 1,5 і 3 роки, Мінфін запропонує без обмеження обсягу.

Читайте також: Скільки можна було заробити на інвестиціях в ОВДП за 5 років

Востаннє облігації в євро Мінфін пропонував на аукціонах в середині грудня минулого року.

Тоді вдалося розмістити 6-місячні папери на 198 млн євро під середньозважену ставку 2,22% річних, а ставка склала 2,3% річних.

Інвестиції в ОВДП з ICU. Вигідно й надійно

Коли Мінфін буде платити по боргах

  • За даними НБУ, більше половини викуплених нерезидентами українських облігацій внутрішньої державної позики погашаються в 2022-2025 роках.

  • Виплати в найближчі два роки достатньо рівномірно розподілені в часі.

  • Як відзначають в НБУ, істотне зростання вкладень нерезидентів в ОВДП в 2019 році дозволило профінансувати поточні боргові виплати; замістити частину валютного боргу гривневими; значно знизити вартість запозичень і продовжити терміни.