Про це на своїй сторінці в фейсбуці написав член Ради НБУ Віталій Шапран. 

«Запевняю вас, економічну кризу в КНР глобальна економіка запам’ятає надовго. Інше питання чим це обернеться для України», — вважає Шапран.

Він зазначив, що перед спалахом вірусу прибутки великих компаній в КНР вже були на 4-5 річних мінімумах, тобто ринок увійшов у вірусний період в недуже доброму стані. 

Зараз Піднебесна намагається подолати економічні проблеми. 

Зокрема, уряд КНР започаткував нові вливання в економіку, і на хвилі цих вливань залізнорудна сировина навіть трохи підросла в ціні. Крім того, за словами Шапрана, «якщо всі будуть боротись з вірусом як Італія (карантинами), то їсти в світі менше не стануть, а може і більше».

Читайте такожКитай ввімкнув «друкарський верстат». Наслідки відчує навіть долар

Тому експерт допускає зростання аграрного та металургійного експорту з України. «Але очевидно буде мінус по відтоку капіталу з ринку ОВДП і, скоріш за все, карантини та вірус загальмують пересування наших заробітчан, що відобразиться на їх здатності перераховувати кошти сім’ям.

Скільки валюти переказують мігранти

За даними НБУ, за підсумками 2019 року наші трудові мігранти переказали в Україну близько $12 мільярдів.

Обсяги грошових переказів дозволили суттєво зменшити курс іноземних валют у 2019 році. Так, у грудні курс долара опустився до 23,2 гривні — на 5 гривень від початку минулого року.

Нагадаємо, що у 2018 році, за розрахунками НБУ, обсяги грошових переказів заробітчан склали $10,88 мільярда. За розрахунками Світового банку заробітчани переказали в Україну $14 мільярдів.