Про те, як проходив експеримент та про його результати повідомляє портал ain.ua. Також автор експерименту поділився результатами на своєму youtube-каналі.

Підготовка до експерименту

Михайло Рогальський придбав 50 однакових гаманців. У 40 з них він поклав по 50 грн, а в останні 10 — по 500 грн. Також в кожен гаманець вклали карту monobank і невелику стопку візиток на одне ім'я. Таким чином, людина, що його знайшла, могла зв'язатися з власником гаманця. В кожному гаманці були візитки на унікальне ПІБ, що дозволяло визначити, в якому місці знайшовся конкретний гаманець.

За допомогою волонтерів ці гаманці «загубили» в 5 українських містах: Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі.

На картах monobank не було грошей і вони не були прив'язані до реальних рахунків. Але за їх номерами можна було перевірити, чи була спроба зняття грошей з конкретної карти. До того ж, у кожен гаманець підклали записку з PIN-кодом від карти.

Тестовий експеримент

Для початку, в якості тесту, провели експеримент в малому масштабі — 10 гаманців «загубили» на столичному фестивалі «Кураж Базар».

«Моя гіпотеза була такою, що на благодійному заході люди будуть більш схильні повернути гаманець власнику», — пояснив Рогальський.

Припущення справдилося. Всі 10 гаманців, загублених на фестивалі, повернулися «власнику». Люди або намагалися зв'язатися з власником за номером телефону на візитці, або залишали знахідку на інфо-стійці. Щоправда два гаманця повернулося без готівки.

Доставка грошей

В ході основного експерименту 10 волонтерам з 5 міст посилки були відправлені з гаманцями поштою. Волонтери, як ми вже знаємо, повинні були ці гаманці «загубити». Цікаво те, що втрати почалися вже на етапі пересилки. Одна з посилок приїхала до волонтера без грошей. Спочатку Рогальський подумав, що це випадковість, але потім виявилося, що посилки з обчищенными гаманцями доставили ще двом волонтерам. При цьому, обчистили саме ті гаманці, в яких лежали купюри у 500 грн. Довелося відшкодовувати втрати.

Результати експерименту

Гаманці «губили» в локаціях з найбільшим потоком людей. Перш ніж їх підбирали, тривало не більше 15 хвилин.

Тримай гроші на депозит у надійному банку і не бійся загубити гаманець

З 50 «втрачених» гаманців в первозданному вигляді — з грошима і картою — повернулося всього 15. І лише один — з 500-гривневою банкнотою всередині.

33 гаманця так і не повернули, а в 14 випадках люди, що їх знайшли, спробували тим чи іншим способом зняти гроші з картки.

«Вдумайтеся, кількість людей, які повернули гаманець, майже дорівнює кількості тих, хто ще й гроші з картки спробував зняти. Для мене ця цифра стала найбільш шокуючою», — каже співзасновник monobank.

Рогальський зробив кілька висновків з результатів свого експерименту:

  • Чим менше грошей у вас в гаманці, тим більше шансів, що вам його повернуть.
  • Ні в якому разі не носіть PIN-код разом з карткою в гаманці. Якщо ви втратите гаманець, велика ймовірність, що у вас спробують вкрасти гроші з картки.
  • У місцях, де є охорона або адміністрація, люди навіть не заглядають в гаманець і відразу несуть його представникам місцевої «влади».

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили вкрасти в українців 362 мільйона