Що відомо

«Враховуючи, що концентрація не призводить до монополізації чи істотного обмеження конкуренції на товарних ринках України, АМКУ надав дозвіл на заявлену концентрацію», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Зеленський запропонував міжнародного бізнесу низку проектів для інвестицій

Що таке концесія

Концесія — це форма державно-приватного партнерства, що передбачає передачу об'єктів державної власності (такі як дороги, аеропорти, підприємства тощо) у тимчасове користування приватним підприємствам.

Скільки інвестують в порт

24 січня переможцем концесійного конкурсу в порту «Ольвія» стала компанія QTerminals з Катару. У розвиток порту протягом 5 років інвестують 3,4 млрд грн.

Читайте також: УЗ почне передавати вокзали у приватну власність у 2020 році

Що планують робити

Згідно з презентацією QTerminals, планують модернізувати зерновий термінал, складські приміщення, оновити крани і навантажувальне обладнання.

Крім того, компанія має намір будувати новий зерновий термінал. Для нього буде побудовано два нових причалу з трьома кранами на кожному, а також встановлено стрічковий навантажувач. Також QTerminals планує оновити будівлі, дороги, електромережі на території порту.

Раніше повідомлялося

  • Раніше в концесію був переданий Херсонський морський торговельний порт. Переможцем тендеру стала компанія «Рисоїл-Херсон», яка інвестує близько 300 млн гривень в порт.
  • 3 жовтня Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект №1046 про концесії. Він передбачає умови залучення приватного капіталу до управління держмайном.
  • Проект закону пропонує надати негрошову державну підтримку інвесторам. Також передбачається конкурсний відбір концесіонерів, що має поліпшити їх якість.
  • Чинний закон про концесії був прийнятий в 1999 році, але за 29 років у країні не був реалізований жоден масштабний проект на умовах концесії.