Туристичний метапошук momondo.ua з'ясував, на чому економлять українці, щоб поїхати у відпустку, як розплачуються на відпочинку і на що витрачають найбільше грошей за кордоном.

На чому економлять

Щоб зібрати потрібну суму для відпустки, більшість українців (33%) економлять на шопінгу та їжі поза домом (22%). Цілих 19% співвітчизників також зізналися, що беруть додаткову роботу або нові проекти для того, щоб накопичити потрібну суму для відпустки.

А дванадцять відсотків також згадали, що замінюють громадський транспорт і таксі більш дешевим видом пересування, наприклад велосипедом або ходьбою.

Альтернативними способами фінансово дозволити собі подорожі наші туристи також назвали продаж власних речей в інтернеті або на барахолках (8%), скасування підписок на інтернет-сервіси (4%) та скорочення витрат на спорт (3%).

5% українців також беруть у борг, і такий же відсоток оформляє розстрочку на подорожі, щоб дозволити собі вибратися за кордон.

На чому економлять українці, щоб поїхати відпочивати

Шопінг

33%

Їжа поза домом

22%

Транспорт (ходіння або велосипед)

12%

Продаж власних речей

8%

Беруть у борг

5%

Оформляють розстрочку

5%

Скасовують підписки (Netflix, ITunes і т. п.)

4%

Скорочують витрати на спорт

3%

Ні на чому не економлять

19%


Як розплачуються за кордоном

За кордоном українці розплачуються за товари і послуги найчастіше готівкою (40%), рідше кредитною (24%) і дебетовою (21%) карткою.

Платити за допомогою програм на телефоні воліють 10% співвітчизників. До речі, порівняно з іншими країнами, цей відсоток найвищий. Для наочності для Великобританії і Америки це 2 та 3 відсотки відповідно.

На що йде найбільше грошей у відпустці

Крім житла і перельоту українці більшу частину своїх заощаджень витрачають на різні тури і екскурсії (49%), а також на шопінг (36%). Причому жінки більшою мірою (на цілих 10 відсотків) схильні витрачати гроші на цей вид задоволення у відпустці.

Культурні активності, такі як музеї і виставки, є основою витрат в подорожах у 36% наших співвітчизників.

З якою кредиткою краще їхати закордон. Рейтинг карт

Окреме місце в бюджеті поїздки посідає їжа. На бари, кафе і ресторани найбільше грошей витрачають 31% українців. Для їжі та напоїв, куплених в магазинах, відсоток майже такий же – 30%.

Громадський транспорт, оренда машини або послуга таксі стають найбільшою витратою для 11% співвітчизників.

9% опитуваних також вказали основною статтею своїх витрат у відпустці активний відпочинок, а 3% зізналися, що витрачають більше всього на відвідування спортивних заходів та ігор.