По-перше — сильно лихоманить зовнішні ринки. Євро на момент написання статті злетів до 1,0933 долара, а золото — після короткострокового просідання на декілька годин — знову зросло до 1648 доларів за унцію. Поведінка пари євро / долар на зовнішніх ринках істотно впливає на курс євро і щодо гривні.

По-друге — уповільнення світової економіки у зв'язку з коронавірусом все більше відбивається і на українських показниках. Падіння нашого промвиробництва (багато в чому за рахунок металургів) за січень у розмірі 5,1% може здатися тільки квіточками у лютому, коли тільки у Китаї не реалізовані запаси вже виплавленої сталі та чавуну зросли на 14% і це ще не межа — немає попиту. Це призводить до падіння цін на метал і вдарить по валютному виторгу українських експортерів.

По-третє — на світовій паніці у зв'язку з коронавірусом — просідають всі традиційні сфери туризму, логістики та транспорту. Це б'є як по прямим українським компаніям-виробникам, так і по нерезидентам, які купують наші облігації. Саме зниження їх інтересу до ОВДП на фоні цілого клубка проблем — призводить до того, що іноземці стали менш помітні як на аукціонах з розміщення облігацій, так і з продажем валюти під фінансування таких угод в гривні. Це відбивається на поведінці учасників торгів і курсоутворенні.

ВІДЕО: Коронавірус косить ринки. Що буде з валютою

Сьогодні на міжбанку теж не буде значної пропозиції валюти від нерезидентів, а курсоутворення буде повністю залежати від поведінки місцевих гравців та НБУ.

З огляду на продовження валютних ралі на зовнішніх ринках — це буде призводити до стрибків курсу євро і рубля щодо гривні протягом сесії четверга. Ситуативні перекоси попиту і пропозиції на міжбанку сьогодні продовжаться, а від оперативної на це реакції Нацбанку буде залежати поведінка курсу протягом дня. Адже продажі держбанків (які вчора і не дали зростаючому попиту на валюту підірвати котирування) — не вічні.

З іншого боку — за рахунок малооб'ємного (без присутності великої кількості іноземців) валютного міжбанку — дві-три великі продажі місцевих компаній можуть й розгорнути курс в бік формального зміцнення гривні.

Фактор відшкодування ПДВ експортерам продовжить також працювати проти гривні на міжбанку і періодично істотно впливати на поведінку ринку у четвер та п'ятницю (фактично останній робочий місяця).

За прогнозами «Мінфіну», 27 лютого обсяги операцій на торгах складуть $ 185-210 млн при укладанні до 440- 550 угод. А коридор за безготівковим доларом на міжбанку має усі шанси розширитися за рахунок різноспрямованих цілей та завдань великих місцевих клієнтів та світової валютної лихоманки. За нашими розрахунками, курс долара у четвер буде в межах 24,45-24,75 гривень.

Тиск на гривню поступово збільшиться.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 24,40-24,50 і продаж 24,55-24,73 гривні.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,35-24,45 гривень та продаж 24,50-24,58.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram