По факту — протистояння Мінфіну та інвесторів в частині прибутковості не тільки продовжилося, але й досягло свого піку. Нерезиденти та місцеві гравці не готові працювати під дохідність близько 10% річних, а Мінфін намагається до цього їх привчити. Поки з цього особливо нічого - судячи з результатів аукціону — не виходить.

 Дивіться прогноз курсу на тиждень від Олексія Козирєва на youtube «Мінфіну

У зв'язку з такими результатами аукціону — розраховувати на приплив валюти на міжбанк від нерезидентів не варто. А з огляду на мільярдні погашення старих випусків у найближчий тиждень — це поки призведе до відтоку коштів інвесторів з ринку ОВДП.

Частина з них фіксує свій прибуток у доларах і євро та буде купувати валюту для цього на міжбанку. Це спрацює проти гривні та надасть спекулянтам відмінний шанс розгойдати ринок.

Враховуючи ще й негативні новини по розповсюдженню короновірусу і паніку через це на ринках Європи, США та Азії — у спекулянтів усіх рівнів (як місцевих, так і міжнародних) з'являється можливість дуже серйозно на цьому заробити. Валютні ралі продовжаться і тільки посиляться.

 Дізнатися який банк пропонує найвигідніші ставки за вкладами в доларах

Відшкодування ПДВ експортерам суттєво полегшить пошук гривневих ресурсів для спекулятивних атак на гривню, а Нацбанку, судячи з усього — треба буде оперативно гасити зростання котирувань своїми інтервенціями, якщо він не хоче потім в черговий раз виправдовуватися перед суспільством за «зальоти» по курсу.

Готівковий ринок вже не тільки залишиться заручником поведінки міжбанку, але й може сам стати активним «порушником спокою», якщо населення посилить скупку валюти найближчим часом на паніці з коронавірусом на негативних новинах.

За прогнозами «Мінфіну» 26 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $ 220 млн при укладанні до 550 угод. А коридор за безготівковим доларом на торгах істотно розшириться та буде у межах 24,50-24,75 гривень.

Тиск на гривню істотно зросте і фактично від оперативної реакції Нацбанку на те, що відбувається — буде залежати курсоутворення найближчих дней.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 24,35-24,55 і продаж 24,60-24,75 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,35-24,48 гривень та продаж 24,50-24,60.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram