«Темпи зростання кредитування фінансових компаній є досить динамічними. Прогнозні показники 2019 року показують, що обсяги виданих кредитів сягають майже 70 млрд грн, з яких левова частина — це онлайн-кредитування.

Скільки укладено угод

  • Лише кредитів онлайн укладено біля 10 млн на загальну суму близько 40 млрд грн.

 Терміново потрібні гроші? Кредити онлайн швидко і зручно

З чим пов'язані  темпи кредитування

  • Такі темпи зростання кредитування фінансових компаній пов'язані зі споживчими настроями населення та можливістю отримати гроші протягом одного дня.

Куди рухається ринок

Частка топ — 20 фінансових компаній по сумі кредитів, виданих онлайн за 9 місяців 2019 року, склала 89,2%, а за кількістю таких договорів — 84,9%.

На думку Залєтова, подальший розвиток ринку мікрокредитування буде знаходитися в прямій залежності від закону, який розширює перелік кредитних договорів, на які поширюється дія Закону України «Про споживче кредитування» (№1109).

Цей законопроект, переконаний член Нацкомфінпослуг, дозволить забезпечити захист прав громадян при отриманні послуг мікрокредитування та належну перевірку їх кредитоспроможності. Він також не дозволить допустити настання катастрофічних фінансових наслідків для позичальників, які порушили строки повернення дрібних кредитів і потрапляють в «боргову яму».

Читайте також: Глава ВАФК: про СПЛІТ і новий нагляд за фінансовими ринками

Як повідомляв «Мінфін», президент Володимир Зеленський підписав закон про спліт, який передбачає ліквідацію Нацкомфінпослуг. Його функції розподіляться між НБУ та Комісією з цінних паперів та фондового ринку.

НБУ перейдуть функції регулювання і нагляду за страховими, лізинговими, фінансовими компаніями, кредитними спілками, ломбардами та бюро кредитних історій.

Закон передбачає перехідний період, протягом якого відбуватиметься передача функцій регуляторів. Триватиме він до 01 липня 2020 року.