Ультиматум президента

«Я прошу у найближчі два місяці – березень, квітень – закрити всі борги. Повністю перед шахтарями. Якщо не будемо це закривати, якщо пропустимо хоч одну добу, тоді, мені здається, що буде справедливо, якщо увесь уряд не буде отримувати зарплату ці місяці», — сказав Зеленський.

Скільки держава винна шахтарям

Президент нагадав, що деякі шахтарі мають зарплатні борги ще з 2014-2016 років, і на сьогодні цей борг уже становить 1 мільярд 100 мільйонів гривень.

Читайте також: Керівництво держшахт вкрало 500 мільйонів бюджетних коштів — СБУ

Уряд проведе аудит шахтарських містечок

Він також попросив віцепрем'єр-міністра, міністра розвитку громад та територій Дениса Шмигаля підготувати йому поїздки по всіх шахтарських містечках України, які не розвиваються і в яких «по 20 років не відкриваються жодні підприємства».

За словами Зеленського, варто припинити «всі ці поїздки закордонні, цю нашу велику міжнародну дипломатію, бо ми тут не можемо навести порядок у країні».

Читайте також: Зеленський запропонував Ахметову купити державні шахти

Передісторія

  • Держказначейство профінансувало 322,6 млн грн зарплат шахтарям у кінці 2019 року.
  • Раніше Гончарук повідомив, що для погашення боргів із зарплат шахтарям виділили ще 163 млн гривень.
  • Кабінет міністрів опублікував на своєму порталі інформацію про зарплати міністрів за січень 2020 року. Нагадаємо, що в Кабміні пообіцяли оприлюднити зарплати міністрів щомісяця.
  • Раніше прем'єр Гончарук заявив, що високі зарплати міністрам долають корупцію та спокусу зловживання службовим становищем.
  • Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявляв, що деякі міністри просять більшу зарплату, бо не всі мають «фінансову подушку» і їм важко утримувати свої родини.