Регулятор про стан економіки

«Реформатори економіку „ухандохали“. Таку страшилку ви неодмінно вже чули. Проте впадати у відчай не варто. Економіка наразі є далеко від стану „ухандоханої“. Більше того, вона знаходиться в значно кращому стані, ніж п’ять, десять чи п'ятнадцять років тому», — йдеться у повідомленні.

Фактори стабільності економіки

  • низький рівень інфляції

«Послідовна монетарна політика НБУ дала змогу знизити інфляцію до цілі в 5%. Підтримання інфляції на цьому рівні є вкрай важливим для стійкого економічного зростання», — повідомляють у регулятора.

Читайте також: У НБУ пояснили, чому банки поки не можуть здешевити іпотеку до 10% річних

  • зменшення вартості кредитних ресурсів

«Постійні стрибки інфляції у минулі роки були перепоною для низьких ставок у економіці і доступних кредитів. Зараз ситуація змінюється», — йдеться у повідомленні.

  • зростання галузей торгівлі, транспорту, будівництва, сектору послуг, зокрема й IT та рекордний врожай у аграрному секторі. Також у НБУ наголошують, що спад промисловості у минулому році не є ознакою кризи — падіння відбулося через падіння світового попиту та цін на товарних ринках унаслідок активізації торговельних війн.

Читайтте також: Що заважає банкам видавати дешеві кредити

  • зниження співвідношення державного боргу до ВВП з більш ніж 80% до близько 50%, а відсоткових ставки за державним боргом вдвічі – до 9-10%

«Звісно, 3,5-4% економічного зростання, які прогнозує НБУ в наступні роки, – це досить консервативний сценарій. Цього замало. Водночас у разі проведення структурних реформ, спрямованих на подальше поліпшення бізнес-клімату, ми матимемо значно більші темпи зростання, які дадуть змогу наздоганяти сусідів з ЄС за рівнем добробуту громадян»,- резюмують у НБУ.

Читайте також: Ставки за іпотекою до вересня повинні впасти до 10% — Зеленський