1) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Причому за вчора відбулися істотні для учасників ринку зміни в його проведенні. Раніше за всіма видами запропонованих ОВДП не було оголошено обсяг розміщення, що говорило про те, що Мінфін готовий «торгуватися» з інвесторами по прибутковості цих паперів.

Вчора чиновники переграли умови розміщення. Тепер пропонуються облігації на 70 та 511 днів на суми по 500 млн гривень, на 679 днів — на 1 млрд гривень. І лише на семирічні папери (на 2646 днів) залишилися пропозиція без обмеження по сумі.

Це повністю міняє розклад для потенційних інвесторів і саме інтрига за сьогоднішнім аукціоном і обсягами розміщення на ньому облігацій та прибутковості по ним — найсуттєвіший фактор при курсоутворенні у вівторок на міжбанку.

Якщо інвестори і Мінфін України «зійдуться» по прибутковості облігацій — пропозиція валюти 25 і 26 лютого збільшиться і це спрацює на користь зміцнення гривні.

Якщо не домовляться — тиск на гривню посилиться, тому що держава повинна розрахуватися з експортерами за відшкодуванням ПДВ;

2) Отримання компаніями — експортерами основних обсягів відшкодувань ПДВ. Одержувачі такого відшкодування будуть не поспішати з продажем валютної виручки поки у них є гривня від держави, що знизить обсяги пропозиції на торгах. По факту — це спрацює проти нацвалюти;

3) Цінові та валютні ралі на міжнародних ринках у зв'язку з коронавірусом. Як ми попереджали ще у вчорашньому ранковому прогнозі — міжнародні фінансові та сировинні ринки у лихоманці. Паніка в ЄС і в світі серйозна.

І багато інвесторів йдуть в цій ситуації у долар і золото, що призводить до «американських гірок» за ціною золота (на ранок в момент написання статті тройська унція коштує 1650 доларів), а по євро за вчора коливання були 1,081 до 1,086 долара за євро.

Сьогодні на момент написання статті співвідношення євро до долара знаходилося на позначці 1,08630. Обвалився через падіння цін на нафту з рубль нижче 65 рублів за долар. Так що світові ринки істотно лихоманить і це опосередковано відбивається й курсі гривні щодо цих валют.

Максимальні відсоткові ставки за депозитами в доларах

Готівковий ринок залишається зараз заручником поведінки міжбанку і своєї гри не веде, тільки коригуючи цінники обмінників в залежності від ситуації на торгах. А ліквідність в банках майже не змінилася. На коррахунках фінустанов на ранок 25 лютого перебувало 67,034 млрд гривень, чого достатньо для виконання всіх вимог Нацбанку щодо резервування на коррахунках банків у НБУ.

Дивіться валютні прогнози від Олексія Козирєва на youtube

За прогнозами «Мінфіну» 25 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $ 250 млн при укладанні до 630 угод.

Спекулянти знову працюватимуть у форматі «в дві сторони», але знову намагатимуться покачати курс протягом дня, підлаштовуючись під дії великих учасників ринка.

Заробляємо на зелені: як це працює

Нацбанк при надлишку пропозиції валюти (якщо успішно пройде аукціон з розміщення ОВДП) — намагатиметься по максимуму скупити долар в резерви. За фактом в цьому випадку, його цінники будуть диктувати міжбанку курс по дню.

За прогнозами «Мінфіну» 25 лютого коридор за безготівковим доларом на торгах буде у межах 24,40-24,60 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 24,20-24,42 і продаж 24,45-24,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,20-24,38 гривень та продаж 24,39- 24,45.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram