Як складали рейтинг

У рейтингу розраховані витрати на комунальні послуги однієї сім'ї з трьох осіб, яка проживає в квартирі площею 50 кв. м.

У квартирі є гаряча і холодна вода, тепло, електроенергія та газ, але відсутні лічильники.

Читайте також: Споживачі з автономним опаленням в 1 кварталі істотно заощадять

Реальні цифри, найімовірніше, відрізняються від абсолютних результатів. Адже в квартирах, де є лічильники, споживання розраховується індивідуально.

З урахуванням всіх платежів, сім'я з трьох людей, що проживає в Дніпрі, у квартирі без лічильників, може заплатити за комуналку 3466 грн.

На другому місці рейтингу — Кропивницький, де без тарифу на утримання будинку і постачання гарячої води, фінальний платіж — 3 379,13 грн, далі йдуть Суми – 3350 грн.

Найменше платять в Ужгороді, де без тарифу за опалення і постачання гарячої води, комуналка виходить 854,5 грн.

Читайте також: Скільки українці витрачають грошей на комуналку (фото)

Трохи більше платять в Чернівцях – 1 840,8 грн (без платежу за утримання будинку та постачання гарячої води) і Херсоні – 2331,9 грн (без тарифу на тепло і постачання гарячої води)

У розрахунках використовували такі дані: тарифи, опубліковані Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальний послуг (НКРЭКУ); тарифи, опубліковані Міністерством розвитку загальний і територій; розрахунки НАК «Нафтогаз України» за газ на січень. Всі тарифи з ПДВ.

Чому суми в платіжках відрізняються

У кожному місті різні тарифи на комунальні послуги. Вони залежать від багатьох чинників, як-от стан інфраструктури, щільності населення і його розташування. Виняток — вартість електроенергії і ціна на газ, які для населення підпадають під пільгову категорію.

Читайте також: Ціна на газ з лютого почне рекордно знижуватися — Мінекоенерго

Інші тарифи кардинально відрізняються. За даними Мінрегіону, в Києві один куб холодної води коштує майже 23 грн, тоді як у Кропивницькому – понад 37 грн.

Гаряча вода жителям столиці обходиться в 107,4 грн (якщо у квартирі є сушарка для рушників), а, наприклад, у Луцьку – 118,7 грн/кубометр.

Читайте також: Нарахування за тепло і гарячу воду повинні знижуватися до кінця опалювального сезону — АМКУ

Найбільша стаття витрат – опалення. У столиці один Гкал тепла (в квартирі з лічильником) кошує 1654,4 грн, у Кропивницькому – понад 2137 грн. Відрізняється і плата за утримання будинків.

Раніше повідомлялося

  • У кінці листопада 2019 року президент Володимир Зеленський заявив, що тарифи на опалення для населення повинні бути знижені вже в грудні.
  • Із січня 2020 року споживачі газу отримують дві окремі квитанції на оплату послуг по доставці газу. У відомстві пообіцяли повернутися до єдиної платіжки.
  • 12 лютого прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що в лютому платіжки будуть найнижчими за всю зиму.