Умови іпотеки в європейських країнах

«Сьогодні 6 мільйонів українців потребують покращення житлових умов. І саме іпотечне кредитування може допомогти вирішити це», — зазначив Парцхаладзе.

Він розглянув кілька «іпотечних» кейсів європейських країн.

Данія – 0,65%. У Данії вже почали видавати і безвідсоткові кредити на житло, для тих хто бере велику суму на короткий термін — до 20 років, або 0,6 % — на 30 років. Нещодавно, стали видавати кредити з мінусовою ставкою, тобто повернути фінустанові треба буде менше — ніж узяли в кредит. Це перший такий випадок у світовій практиці.

Читайте також: Доступна іпотека від Привату. Банк знизив річну ставку на «первинку» до 14,9%

Фінляндія – 1,5%. У Фінляндії кредити видають на 20-35 років. Дають людям до 60 років. Платити можна щомісячно або щоквартально. Квартиру може купити і іноземець, але потрібно чимало документів, які підтвердять фінансове становище.

Швейцарія – 1,7%. У Швейцарії купити житло може як резидент, так і іноземець. Кредитування від 2 до 100 років, так би мовити – пожиттєво. Далі гроші виплачують діти, лише якщо цього не роблять – житло вилучають.

Словаччина – 1,9%. У Словаччині термін кредитування — від 1 до 30 років. Надають кредити людям — від 21 до 65 років. Іпотеку можуть дати і без підтвердження доходів, але умови будуть дещо інші.

Німеччина – 1, 9%. Розмір першого внеску має бути приблизно 40%, для цього потрібно мати рахунок у німецькому банку та обов’язково жити в країні.

Чехія – 1,9%. Чехи дивитимуться доходи усієї родини. Для іноземців ставка залежить від того, чи є документи на проживання.

Читайте також: У НБУ пояснили, чому банки поки не можуть здешевити іпотеку до 10% річних

«Це яскраві приклади того, що і ми повинні створити маршрутну карту запуску іпотечного кредитування. Щоб кожен українець, який потребує житло – мав можливість його придбати», — додав Лев Парцхаладзе.

Що відомо про впровадження іпотеки в Україні

  • Нещодавно президент Володимир Зеленський заявив, що ставки за іпотекою знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року:
  • «Уряд та Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже важке завдання, але вже реальне», — заявив Зеленський.
  • Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук також заявляв, що в поточному році цілком можливо домогтися зниження ставки по іпотеці до 10-11% річних.
  • За підсумками 4 кварталу 2019 року банки знизили ставки для споживчих кредитів та кредитів на покупку авто, водночас іпотека подорожчала.
  • Наразі середні ставки за кредитами для фізичних осіб у банках складають близько 35% річних, для підприємців — 15-19% річних. Ставки за іпотекою на початок 2020 року складають 18-25% річних.

 Вигідні інвестиції в нерухомість