Рожкова про запуск кредитування

За її словами, в країні є економічна і макрофінансова стабільність і це дозволяє банкам знижувати ставки за кредитами.

«Навіть у 2020 році у нас можливі прийнятні умови для того, щоб відновити повноцінне іпотечне кредитування», — підкреслила Рожкова.

Читайте також:Доступна іпотека від Привату. Банк знизив річну ставку на «первинку» до 14,9%

Заступник голови НБУ зазначила, що рівень інфляції знизився і це означає, що вартість грошей в економіці падає.

«Ми зменшуємо нашу облікову ставку і бачимо, що банки слідом за нами знижують ставки по депозитах. Ресурс буде досить швидко дешевшати. Це означає, що ціна цих кредитів, як мінімум за рахунок того, що падає вартість вхідних ресурсів, буде знижуватися», — пояснила вона.

Читайте також: У НБУ пояснили, чому банки поки не можуть здешевити іпотеку до 10% річних

Які банки пропонують дешеву іпотеку

Ощадбанк оновив іпотечні програми, знизивши процентні ставки за кредитами в діапазоні від 3 до 4,49 п. п.

Очікування президента і уряду

  • Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки по іпотеці знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року: «Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже важке завдання, але вже реальне», — заявив Зеленський.

Читайте також: Як отримати іпотеку на квартиру: покрокова інструкція

  • Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук також заявляв, що в поточному році цілком можливо домогтися зниження ставки по іпотеці до 10-11% річних.

  • За підсумками 4 кварталу 2019 року банки знизили ставки для споживчих кредитів та кредитів на покупку авто, в той же час іпотека подорожчала.

  • В даний час середні ставки по кредитах для фізичних осіб у банках становлять близько 35% річних, для підприємців — 15-19% річних. Ставки по іпотеці на початок 2020 року становлять 18-25% річних.