Справа в тому, що продовжує працювати фактор бюджетних проплат у клієнтів і це зіграє на зміцнення гривні. Багато з них з різних причин не встигли закрити всі свої заборгованості перед державою по податках і будуть це робити сьогодні. Це знову простимулює збільшення пропозиції валюти на торгах з боку експортерів на фоні вельми середньої за обсягами її купівлі  імпортерами. Адже їм теж треба розрахуватися з державою.

Крім цього, за нашими даними у найближчі дні з купівлі валюти будуть менш активні великі імпортери енергоносіїв — як за рахунок погодного чинника (аномально тепла зима), так і за рахунок очікуваного зниження цін на енергоносії на світових ринках через катастрофічне падіння ділової активності у Китаї і ЄС через коронавирус. Наші імпортери енергоносіїв не поспішають скуповуватися великими обсягами, тому що розраховують на цьому істотно заощадити.

Дивіться валютні прогнози від Олексія Козирєва на youtube

Досить низький попит на валюту може дати гривні шанс продовжити своє зміцнення в цю п'ятницю.

За прогнозами «Мінфіну» 21 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $ 220 млн при укладанні до 570 угод. Спекулянти працюватимуть у форматі «в дві сторони», але при нагоді будуть не проти і покачати курс протягом дня, підлаштовуючись під дії великих місцевих гравців.

Незважаючи на те, що на нараді з казначеями банків Нацбанк днями говорив про зниження обсягів своїх купівель на міжбанку — за фактом він вчора скуповував долар на торгах і буде це робити й сьогодні, якщо виникне така можливість.

 Найвигідніші ставки за вкладами в доларах

За прогнозами «Мінфіну» 21 лютого коридор по долару буде у межах 24,30-24,55 гривень із залежністю ринку від дій великих місцевих гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 24,20-24,34 і продаж 24,43-24,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,25-24,33 гривень та продаж 24,36-24,42.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram