З одного боку — на користь гривні зіграє пік бюджетних проплат у клієнтів. Бізнесу треба поспішати закрити свої борги перед державою, щоб «не нарватися» на штрафи і це простимулює зростання пропозиції валюти на торгах з боку експортерів.

З іншого — після досить млявого результату останнього аукціону з розміщення ОВДП від 18 лютого особливого припливу валюти від іноземців під ці операції немає. Відсутність вливань нерезидентів залишає наш ринок фактично у форматі «експортери- імпортери — НБУ» і робить його повністю залежним від курсових завдань та ситуативних дій найбільших гравців.

Особливого надлишку пропозиції долара на ринку немає і тому регулятор вже два останніх дні не з'являвся на міжбанку.

Актуальний валютний прогноз від Олексія Козирєва — на youtube «Мінфіну»

За прогнозами «Мінфіну» 20 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $ 195-220 млн при укладанні до 480-570 угод. Хиткість ринку працює проти гривні та дозволяє спекулянтам у будь-який момент почати активні розгойдування курса.

Учора Нацбанк провів нараду з казначеями банків і заступниками голів правління, що курирують валютний та ресурсний ринки. Особливо ця зустріч не афішувалася.

Основні питання на ній, які обговорювалися:

1) що буде з тими ресурсами банків, які зараз через низькі ставки по ОВДП будуть виводитися з облігацій і чи не підуть вони на валютний ринок. НБУ побоюється масштабних спекуляцій по валюті за рахунок цих ресурсів;

2) створення бенчмарков (реального механізму розуміння фактичної вартості ресурсів на ринку);

3) формування робочої групи з представників НБУ і банків для оперативного запуску додаткових доходних інструментів по валюті. В першу чергу — NDF. Що на думку чиновників з одного боку дасть інструмент додаткових доходів для банків від операцій з валютою та з іншого — дозволить більш активно хеджувати валютні ризики. В ідеалі —мають бажання у квітні їх запустити;

4) загальний стан валютного ринку після зниження обсягів вливань нерезидентів в ОВДП і валютні ризики. Зараз НБУ фактично нічого викуповувати на міжбанку і тому він навіть скоротить свої щоденні виходи на торги з черговими купівлями $ 50 млн, що ще не так давно активно рекламувалося чиновниками Нацбанку.

Проведення такої наради говорить про те, що НБУ бачить зростання валютних ризиків і намагається створити заздалегідь додаткові інструменти їх зниження.

На думку «Мінфіну» такі зустрічі представників банків і Нацбанку треба зараз проводити регулярно з метою координації поведінки учасників ринку і Нацбанку для скорочення валютних ризиків і звуження валютних спекуляцій. А вони неминуче будуть виникати найближчим часом в ті періоди, коли частина нерезидентів буде виводити свої спекулятивні капітали з облігацій.

Паніки в цьому питанні бути не повинно — у НБУ поки достатньо резервів для погашення поточних зовнішніх боргів країни. Але з урахуванням фактора майбутніх погашень великих сум ОВДП (значна частина яких — у нерезидентів) і певного «зависання» переговорів з МВФ — підстраховка для гривні з боку регулятора зараз просто необхідна.

За прогнозами «Мінфіну» 20 лютого коридор по долару буде у межах 24,40-24,65 гривень з повною залежністю ринку від дій найбільших місцевих гравців.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 24,20-24, 41 і продаж 24,47-24,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,30-24,35 гривень та продаж 24,40-24,49.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram