Скільки було витрачено у 2019 році

  • За 2019 рік загальна сума витрачених українцями коштів у Польщі сягає $2,14 млрд, тоді як у 2018 році — вона була лише $1,05 млрд.

«Якщо орієнтуватися на офіційні дані Нацбанку України, то українці перерахували з Польщі до України в 2019 році — $3,8 млрд, а у 2018 році — $3,6 млрд. Тобто бачимо стрімке зростання в 2 рази видатків українців саме на території Польщі, тоді як перекази до України майже не зросли», — йдеться у дослідженні.

Читайте також: Статистика помиляється. Скільки валюти заробітчани привозять в Україну насправді

Вплив на економіку України

Це негативна тенденція для економіки України. Вона потерпає не тільки від нестачі робочої сили, але й від того, що українці все більше надають переваг польським товарам, а не збільшують переведення грошей до України, де б вони витрачались на придбання товарів українських виробників.

Скільки переказали заробітчани в 2019 році

За підсумками 2019 року українські трудові мігранти переказали близько $12 мільярдів грошових переказів.

За три квартали 2019 року трудові мігранти переказали до України $8,74 мільярда, з яких $2,82 мільярда склали перекази з Польщі.

Читайте також: Зарплата в Польщі зараз в 3,5 раза вище, ніж в Україні — Милованов

Як грошові перекази вплинули на курс гривні

  • Обсяги грошових переказів дозволили суттєво зменшити курс іноземних валют у 2019 році. Так, у грудні курс долара опустився до 23,2 гривні — на 5 гривень від початку минулого року.

  • Разом з тим, на початку 2020 року курс валют почав навпаки зростати. Девальвацію гривні у Нацбанку пояснюють попитом на валюту серед імпортерів та низьким обсягом продажу валюти експортерами через отримання бюджетного відшкодування ПДВ.