1) Надзвичайно слабкі результати вчорашнього аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Із запропонованих на аукціоні облігацій з термінами обігу 140 днів, 518 і 1092 дні на загальну суму за номіналом 4,5 млрд гривень — продано всього паперів на 1,529 млрд, тобто — на третину.

Причому Мінфіну не вдалося й особливо знизити прибутковість при їх розміщенні. Вона перебувала у коридорі від 9,63% до 10,11% річних. Це відверто слабкий результат і особливого припливу валюти від нерезидентів під ці операції чекати не доводиться.

 Дивіться прогноз курсу на тиждень від Олексія Козирєва на youtube «Мінфіну

Більш того, за рахунок погашень попередніх випусків і майбутніх погашень — у інвесторів накопичується гривня. Вони або перевкладуть її в нові папери, або почнуть купувати валюту та фіксувати свій прибуток. Це може додати тиск на гривню на міжбанку;

2) Активізація частини великих покупців валюти як перед майбутнім 8 березня (частина роздрібних мереж активно затарюється продукцією перед цим святом, користуючись знижками в ЄС і Китаї через коронавирус), так і за рахунок імпортерів енергоносіїв.
Також деякі клієнти через події на Донбасі вирішили не гратися у валютну рулетку і закривають свої угоди зараз, не відкладаючи їх на потім. Зростання попиту — також тисне на курс;

3) Продовження періоду бюджетних платежів у клієнтів. Мабуть — головний союзник для нацвалюти на сьогоднішніх торгах. Бізнес продовжує закривати свої податкові платежі та дефіцит гривні на ринку змушує експортерів більш активно продавати свою валютну виручку. Це працює на підтримку позицій гривні під час торгів.

Більша частина факторів сьогодні працює проти гривні, а наявність великих сум на коррахунках банків (на ранок вони складають 65,6 млрд гривень) — дає ресурс для спекулятивних розгойдувань котирувань протягом дня.

Нацбанк залишиться маркетмейкером за курсом і його цінники по долару при інтервенціях будуть основним орієнтиром для учасників торгів. Але на великі обсяги купівлі валюти з міжбанку — регулятору сьогодні сподіватися не варто.

За прогнозами «Мінфіну» 19 лютого коридор по долару буде в межах 24,40-24,65 гривень з активізацією спекулятивної гри протягом дня і періодичними атаками на нацвалюту.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24, 20-24,40 і продаж 24,45-24,70 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,30-24,37 гривень та продаж 24,40-24,50.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram