Передісторія

У 2019 році державна будівельна корпорація Укрбуд зупинила будівництво 26 об'єктів. Стало відомо, що один з двох офісів продажів Укрбуду припинив роботу. Це стало тривожним сигналом для 13 тисяч покупців, які вклали гроші в будівництво.

19 вересня гендиректор корпорації Укрбуд Олег Майборода повідомив, що екс-президент корпорації Микитась Максим вийшов з будівельного бізнесу. 20 вересня він особисто підтвердив, що продав компанію «Укрбуд Девелопмент». 

У грудні 2019 року Микитась заявив, що гендиректор «Укрбуд Девелопмент» Олег Майборода продав активи девелоперської компанії ресторатору Дмитру Федотенкову.

Рейтинг київських забудовників від «Мінфіну»

Також Микитась заявляв, що Майборода разом з ресторатором Дмитром Федотенковим позбавили його контролю над компанією і вивели з неї активи з прибутковістю понад 4 млрд грн.

Читайте також: Екс-президент Укрбуду розповів, хто повинен добудувати квартири

22 жовтня Микитася заарештував Вищий антикорупційний суд України. Екснардепу повідомили про підозру у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 млн гривень. Слідство встановило, що він, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії та діючи за попередньою змовою з екс-командувачем Нацгвардії організувала корупційну схему з заволодінням нерухомістю НГУ.

У грудні Печерський районний суд Києва за клопотанням Державного бюро розслідувань заарештував корпоративні права та земельні ділянки компанії-забудовника Укрбуд.

Що робити вкладникам Укрбуду — думка юриста (відео)

Хто добудує квартири

Покупці квартир опинилися під загрозою втрати своїх інвестицій. У грудні вони зібралися на мітинг під Офісом президента.

Читайте також: Київміськбуд і інвестори Укрбуду погодили умови завершення об'єктів

Влада пообіцяла, що 26 об'єктів Укрбуду добудують за рахунок державних позик.

За словами глави компанії Київміськбуд Ігоря Кушніра, компанія візьме у держави комерційні тимчасові позики для добудови об'єктів. Після продажу квартир їх відшкодують. На вартість квартир передача об'єктів Укрбуду не повинна вплинути.

Читайте також: Падіння гіганта: У Київміськбуді розповіли, як будуть добудовувати об'єкти Укрбуду

«Як будуть переоформлятися квартири, ще не вирішено. Обговорюється потрійний формат: Укрбуд відмовиться від функції замовника, а інвестори будуть переукладати їх з Київміськбудом. Нові інвестори будуть укладати угоди безпосередньо з Київміськбудом», — пояснив Кушнір.

Що планують завершити в першу чергу

  • РК Харківський
  • ЖК Сонячна Рів'єра
  • РК Новомостицький
  • РК Пектораль