Скільки українців працює неофіційно

«За даними Держстату, практично кожен п'ятий українець працює неофіційно. Найчастіше — у сільському господарстві, оптовій і роздрібній торгівлі, будівництві, транспорті та кур'єрської діяльності. Ці працівники не захищені. Фактично, вони безправні у відносинах з роботодавцем», — написав Олексій Гончарук.

Прем'єр зазначив, що легальний ринок праці — це не лише податки в бюджет, а насамперед, створення цивілізованих умов праці для людей.

Читайте також: Майже чверть ВВП України перебуває в тіні (дослідження)

Як уряд бореться з «нелегалами»

Держпраці вже провела перший етап заходів щодо виведення з тіні ринку праці, повідомляють у Кабміні.

600 інспекторів провели роз'яснювальну роботу для понад 180 тис. роботодавців у сфері торгівлі. У понад 56 тис. випадках до перевірок долучався Пенсійний фонд, Державна податкова служба, Державна служба зайнятості та місцеве самоврядування.

Читайте також: Робоча обстановка: в 2020 році зарплати будуть підвищувати вибірково, а працювати доведеться більше

«Результатом такої активної інформаційної кампанії стало те, що лише за два тижні в січні цього року в ДПС надійшло 107,1 тис. повідомлень про укладення трудових договорів з 202 тис. працівників. У цілому ж загальна динаміка працевлаштування в сферах, де проводилася інформаційна кампанія, зросла порівняно з січнем 2019 року на 25,8%», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Держпраці тепер може перевіряти бізнес без попередження

За словами Гончарука, на наступному етапі інспектори будуть перевіряти роботодавців, які потенційно мають від 4 незадекларованих працівників.

«Мета нашого уряду на 2020 рік — це +200 тис. нових легальних робочих місць і скорочення пошуку роботи в середньому з 3,6 до 2 місяців. За 5 років – 1 млн робочих місць», — наголосив Гончарук.

Читайте також: Рада внесла зміни до КзПП. Скільки тепер платитимуть роботодавці-порушники

Раніше повідомлялося

  • Найпоширенішою неформальна зайнятість є серед осіб у віці від 40 до 49 років. У неформальному секторі за підсумками першого півріччя були зайняті 829,7 тис. громадян.

  • Рівень безробіття в Україні в грудні 2019 року збільшився порівняно з попереднім місяцем на 17,1% і склав 338,2 тис. осіб.

  • Кількість вакансій в грудні склало 59 тис., що на 27% менше, ніж місяцем раніше, і на 13% менше показника за січень 2019 року. На одне вакантне місце претендувало 6 осіб.

Читайте також: Що заважає бізнесу вийти з тіні