Основних причин збільшення статистики дві:

1) перенесення на сьогодні значного числа угод у доларах США, які вчора компанії не мали бажання робити на умовах ТОМ;

2) проведення аукціону Мінфіну України по розміщенню ОВГЗ.

Безпосередньо на курсоутворення істотно вплине три фактори:

1) Пік бюджетних платежів у клієнтів. Компаніям необхідно закрити у найближчі дні свої податкові платежі. Тому зростання потреби у гривні призведе до активізації продажів валюти експортерами на фоні низького попиту на неї у імпортерів, яким теж треба розрахуватися з державою. Це працює на зміцнення гривні;

2) Аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Пропонуються облігації терміном обігу 140 днів, 518 та 1092 дні на загальну суму за номіналом 4,5 млрд гривень. З урахуванням того, що недавно пройшли суттеві погашення попередніх випусків ОВДП і у майбутньому найближчим часом вони теж будуть немаленькі — особливого додаткового припливу коштів до бюджету ми не прогнозуємо. Багато інвесторів просто «перевкладуть» кошти від раніше погашених паперів. Але частина з них буде купувати валюту і фіксувати валютний прибуток, а частина навпаки — вирішить «довкластися» на цьому аукціоні.

 Дивіться ексклюзивні прогнози курсу 1 раз на тиждень на youtube «Мінфіну»

Якщо Мінфін та інвестори знайдуть компроміс щодо дохідності — певний приплив валюти від іноземців під ці операції можливий. За нашими розрахунками — до $ 70-110 млн. І це теж буде корисно для зміцнення гривні;

3) Інтервенції НБУ. Нацбанку необхідно поповнювати резерви і він буде активно скуповувати надлишок пропозиції долара на торгах. Це з одного боку — робить його фактично маркетмейкером за курсом (його цінники викупу долара будуть практично «управляти» курсом протягом сесії). З іншого — призведе до того, що регулятор підтримає котирування долара у потрібному для себе коридорі, що не дасть валюті ситуативно обвалитися.

Спекулянти спробують скористатися ситуацією та будуть працювати як у форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — намагатимуться «покачати» курс протягом дня.

 Депозити у валюті від топ-банків

Готівковий ринок продовжить залишатися заручником поведінки міжбанку та буде ставити свої котирування з оглядкою на безготівковий курс. Своєї гри «на підвищення» або «на пониження» власники обмінників вести не будуть. Причина — ринок занадто вже спокійний в частині готівкової валюти і особливого попиту на неї немає. Тому сьогодні фінансисти будуть працювати з досить середнім рівнем спреду по долару у межах 15-20 копійок в обмінниках фінкомпаній і до 20-25 копійок у банках.

За прогнозами «Мінфіну» 18 лютого коридор по долару буде у межах 24,30-24,50 гривень з дуже ймовірними виходами Нацбанку з купівлею валюти.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,20-24, 31 і продаж 24,40-24,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,25-24,30 гривень та продаж 24,32-24,40.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram