1) Вихідний понеділок у США. Американці відзначають День президентів і розрахунки у доларі 17-го лютого будуть проходити на українському міжбанку на ТОМі — тобто розрахунки в гривні сьогодні, поставка долара- завтра.

Це не дуже «подобається» місцевим гравцям і більшість клієнтів по американській валюті сьогодні або буде працювати на мінімальних обсягах, або перенесе свої операції відразу на завтра, або буде проводити їх через евро.
В цілому, це суттєво знизить активність на ринку по долару і зменшить загальну статистику торгів за 17 лютого;

2) Поведінка спекулянтів. У них з'являється відмінний шанс «поганяти» курс долара на малооб'ємному ринку. Секрет їх роботи в ці моменти простий — будь-які операції за сумами до 1 млн доларів здатні істотно змінювати розклад попиту і пропозиції в такі дні на торгах. І спекулянти активно «розганяють» курс у потрібному їм напрямку, підлаштовуючись під операції та дії нечисленних реальних покупців і продавців. Спроби розігріти ринок перед завтрашнім аукціоном з розміщення ОВДП будуть й сьогодні;

Дивіться валютні прогнози від Олексія Козирєва на youtube

3) Бюджетні витрати компаній, господарська діяльність клієнтів та поведінка Нацбанку з виходом / невиходом на торги з інтервенціями. Клієнтам потрібно закрити на цьому тижні свої податкові платежі й це стимулює їх до активного продажу валюти, тому що дефіцит гривні відчуває більшість компаній.

Крім цього, їм треба проводити і поточне фінансування своїх господарських операцій. Це змусить компанії сьогодні активно працювати по євро та з рублем, а також (якщо їх влаштує курс) і продавати долар на ТОМі для концентрації гривні під бюджетні проплати. Така ситуація на міжбанку зазвичай працює на зміцнення нацвалюти.

НБУ при істотному надлишку пропозиції долара (якщо він виникне і учасники ринку будуть готові працювати з регулятором на ТОМі) — вийде на торги зі скупкою. В цьому випадку котирування НБУ будуть диктувати ринку фактичний коридор по курсу протягом дня;

 Депозити у валюті від топ-банків. Оберіть найвигіднішу ставку

Готівковий ринок продовжить ставити свої цінники з оглядкою на безготівковий курс і працюватимуть обмінники у форматі «з обороту» з досить середнім спредом.

За прогнозами «Мінфіну» 17 лютого обсяги операцій на торгах складуть $ 150-180 млн при укладанні до 420-470 угод, а коридор по долару буде у межах 24,35-24,55 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,20-24,35 і продаж 24,44-24,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,30-24,38 гривень та продаж 24,43-24,48.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram