«З 1 лютого вже запрацювала програма надання кредиту за програмою 5-7-9, яка ініційована президентом України Володимиром Зеленським. Це дає підприємцю-українцю можливість почати займатись власною справою. Ми працюємо над тим, щоб іпотека також стала дешевшою. Щоб молода сім’я могла прийти в банк і на нормальних умовах отримала позику під адекватні відсотки», — сказав він.

Читайтте також: Що заважає банкам видавати дешеві кредити

Нацбанк про дешеву іпотеку

У Нацбанку очікують, що ставки за іпотечними кредитами у 2020 році впадуть до 15% річних

Що заважає знизити ставку

У Нацбанку пояснюють, що наразі існує низка причин, які не дозволяють банкам істотно знижувати ставки за іпотекою. Серед них:

  • мораторій на стягнення майна за валютними кредитами;
  • незахищеність прав кредиторів;
  • непрозорість первинного ринку житла.

Читайте також: Ставки за іпотекою до вересня повинні впасти до 10% — Зеленський

Наразі для кредиторів, тобто банків, існують великі ризики надання коштів позичальникам на купівлю житла. Ці ризики банки компенсовують підвищеними ставками за іпотечними кредитами.

Очікування президента й уряду

Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки за іпотекою знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року:

«Уряд та Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже важке завдання, але вже реальне», — заявив Зеленський.

Зарплата, іпотека, курс: чого очікувати (відео)

Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук також заявляв, що в поточному році цілком можливо домогтися зниження ставки по іпотеці до 10-11% річних.

За підсумками 4 кварталу 2019 року банки знизили ставки для споживчих кредитів та кредитів на покупку авто, водночас іпотека подорожчала.

Наразі середні ставки за кредитами для фізичних осіб у банках складають близько 35% річних, для підприємців — 15-19% річних. Ставки за іпотекою на початок 2020 року складають 18-25% річних.

 Надійні та вигідні інвестиції в нерухомість