Скандальна норма НБУ, що регулює використання рахунків ФОП, протрималася лише два тижні. 2 січня набрала чинності постанова Нацбанку (від 27.12.2019 №162), яка містила норму про заборону витрачання коштів з бізнес-рахунків фізосіб-підприємців на не пов'язані з господарською діяльністю потреби.

В документі також уточнювалося, що після сплати податків, зборів та інших платежів ФОПи можуть перерахувати кошти з підприємницьких на особисті рахунки. І вже звідти витрачати гроші на власні потреби.

Проте вже 16 січня регулятор повідомив про скасування згаданої норми. Оскільки вона викликала нерозуміння у бізнесу і фактично знаходиться в компетенції податкової. Фіскали ж продовжують гнути свою лінію.

У роз'ясненні, розміщеному на інформаційно-довідковому ресурсі ДПС zir.tax.gov.ua (відповідь на питання 104.11), говориться буквально наступне: фізособа-підприємець має право вільно користуватися своїми коштами з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством (відповідь на питання 104.11).

«Мінфін» вирішив запитати у читачів, чи контролюють банки факт сплати податків ФОП при переказі коштів з підприємницького на особистий рахунок?

.