Основними драйверами при формуванні котирувань на міжбанку були 2 фактори: 
1) Курсові завдання і виходи на ринок великих місцевих клієнтів;

2) Інтервенції НБУ по купівлі долара на торгах.

Проведення чергового аукціону з розміщення ОВДП 11 лютого та ліквідність в банківській системі у цей раз не впливали істотно на стан валютного ринку. Нацбанк майже щодня скуповував долар на міжбанку. Цим він, з одного боку — утримував його безготівкові котирування від суттєвого падіння, а з іншого — активно нарощував резерви перед майбутніми зовнішніми виплатами. Всього НБУ поповнив ЗВР за тиждень на $165,50 млн.

На готівковому ринку не було ні великого попиту, ні пропозиції валюти. Тому обмінники працювали «з обороту». Вони виставляли свої цінники з оглядкою на котирування міжбанку, але своєї гри «на підвищення» або «на пониження» практично не вели.

15-16 лютого фінансисти продовжать працювати у форматі «з обороту», але у великих торгових точках намагатимуться заробити на романтичному настрої громадян, які продовжуватимуть святкувати День Святого Валентина. Романтичний уїкенд збільшить потребу в гривні і буде стимулювати людей продавати валюту.

Обмінники намагатимуться на цьому заробити і будуть занижувати курси купівлі валюти. Котирування продажу залишатимуться на середньоринковому рівні, наближеному до котирувань міжбанку.

Стоп-факторами виступатимуть лише високий рівень конкуренції на валютообмінному ринку і обсяг вільної гривні і валюти в їх касах. Спред між купівлею-продажем валюти буде перебувати у досить широкому діапазоні.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах коридору: прийом 24,20- 24,35 гривень, продаж 24,40 — 24,50. Спред по долару складе від 15 до 25 копійок.

Котирування євро. Ситуація на міжнародних фінансових ринках перед вихідними  дуже складна. Частково це пов'язано з негативними новинами з більшості країн щодо розповсюдження коронавируса. Свою роль також відіграють слабкі новини з країн Єврозони щодо економічних показників, що теж багато в чому пов'язано з падінням ділової активності через епідемію у Китаї.

Читайте такожСвітова економіка втратить понад $280 мільярдів через коронавірус — експерти

З огляду на настрій перед нічною для України азіатською сесією — завтра з ранку українські фінансисти будуть орієнтуватися на крос-курс близько 1,0850 долара за євро.

Але в разі серйозних міжнародних коливань крос-курсу пари євро / долар — власники обмінників будуть оперативно змінювати свої цінники по євро щодо гривні всі ці вихідні.

За розрахунками «Мінфіну» на 15-16 лютого курс готівкового євро в обмінниках буде у межах: прийом 26,257 — 26,420 гривень та продаж 26,474 — 26,583 при спреді від 20 до 33 копійок.

Виходячи з індивідуальних завдань обмінників і загального зростання ризиків коливань по євро на світових ринках — власники обмінників ще можуть вносити в ці котирування істотні додаткові корективи в широких межах плюс-мінус до 3-12 копійок на євро. Цими вихідними євро буде найнебезпечнішою, з точки зору валютних ризиків, валютою.

Котирування російського рубля. Курс рубля в ці суботу-неділю за нашими розрахунками буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,374 — 0,380 гривні та продаж 0,383 — 0,387.

Деякі з обмінників можуть ще скорегувати свої цінники по російській валюті, виходячи з власних завдань у межах плюс-мінус до 0,002- 0,005 копійок на рублі.

Депозити в євро від топ-банків. Виберіть найвигіднішу ставку