1) Закінчення тижня, зниження ділової активності та вихідний понеділок у США. «П'ятничний» ефект спрацює вже відразу після обіду. Клієнти будуть оперативно закривати свої операції у першій половині дня з урахуванням як святкового настрою в День Святого Валентина, так і у зв'язку з вихідним понеділком у США (відзначають День президентів і розрахунки в доларі будуть 17-го лютого            проходити на ТОМі).

Щоб оперативно закрити свої угоди і встигнути нормально проплатитися в доларі — компанії намагатимуться все на міжбанку закрити до 13 годин. Після обіду — ми прогнозуємо повне затишшя з поодинокими спекулятивними операціями на невеликі суми;

2) Поведінка Нацбанку з виходом / невиходом на торги з інтервенціями. По суті — головний курсоутворюючими фактор цього дня. Цінники НБУ будуть диктувати ринку фактично коридор по долару протягом дня;

«Мінфін» рекомендує — дивіться валютні прогнози Олексія Козирєва

Крім цього, продовжується накопичення гривні у великих компаній під оплати найближчим часом бюджетних платежів. Це збільшує потребу в нацвалюті і працює на користь зміцнення грівни.

3) Стан ліквідності в банківській системі та дії спекулянтів. Коррахунки банків на ранок 14 лютого зросли на 1,5 млрд гривень і досягли рівня в 64,7 млрд. Цього цілком достатньо як для виконання вимог Нацбанку щодо резервування на коррахунках в НБУ, так і виконання інших нормативів регулятора.

Гривневий навіс розв'яже руки спекулянтам і для них основним буде одне — знайти кінцевого покупця валюти з урахуванням їхніх інтересів по курсу. У другій половині дня у них з'явиться можливість «поганяти»долар на малооб'ємному міжбанку.

 Дізнайтеся який банк пропонує найвигідніші ставки за вкладами

Готівковий ринок так і залишиться заручником поведінки міжбанку й буде ставити свої цінники з оглядкою на безготівковий курс. Працювати обмінники будуть у форматі «з обороту».

За прогнозами «Мінфіну» 14 лютого обсяги операцій на торгах складуть до $ 210 млн при укладанні до 540 угод, а коридор по долару буде у межах 24,30-24,55 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,27-24,36 і продаж 24,45-24,64 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,30-24,37 гривень та продаж 24,42 — 24,50.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram